Iaşul, pe harta marilor companii de IT&Outsourcing
Dimensiune font:
Un raport publicat recent de Deloitte România arată că în capitala Moldovei sunt derulate unele dintre cele mai importante afaceri în domeniul serviciilor de tehnologia informaţiei şi Outsourcing * printre atuurile zonei se numără „forţa de muncă bine pregătită, dar nu foarte costisitoare“
Un studiu recent realizat de Deloitte România subliniază faptul că centrele regionale de operaţiuni impulsionează piaţa imobiliară. „Cu o creştere a PIB de 4,8% în 2016 şi cea mai mare rată de creştere în 2017 în rândul ţărilor UE, România a devenit o destinaţie tot mai atractivă pentru centrele regionale de operaţiuni. Climatul fiscal şi juridic, alături de poziţia geografică şi forţa de muncă bine pregătită, dar nu foarte costisitoare, sunt ingrediente-cheie care contribuie la atractivitatea României“, arată raportul „Recipe for successful tax, law & real estate of regional operations centers in Romania“ realizat de Deloitte România, Reff şi Asociaţii şi Knight Frank Romania.
Practic, în contextul în care tot mai multe companii multinaţionale îşi deschid centre regionale de operaţiuni în România, piaţa imobiliară a avut în 2016 unul din cei mai buni ani. „Companiile de outsourcing vor continua să intre pe piaţă sau să se extindă, întrucât dezvoltatorii imobiliari şi-au demonstrat capacitatea de a oferi companiilor multinaţionale soluţii imobiliare personalizate la chirii mai mici decât în alte pieţe din Europa Centrală şi de Est“, arată raportul.
Problemele care pot apărea
Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România, a transmis faptul că un rol important în deciziile investitorilor îl au atât cadrul fiscal, cât şi cel juridic. „Pentru ca România să rămână atractivă, în ciuda unei creşteri anticipate a costurilor şi a dificultăţii de a găsi talente, legislaţia fiscală românească trebuie să îşi menţină capacitatea de a atrage investiţii printr-o stabilitate şi taxe relativ scăzute, ambele afectate de iniţiativele legislative recente. Schimbările bruşte, creşterea taxelor sau dificultăţi suplimentare în relaţia cu autorităţile publice ar afecta serios competitivitatea afacerilor sensibile la costuri, a căror expansiune recentă a alimentat, printre altele, investiţiile în dezvoltări imobiliare”, a mai spus Alexandru Reff. Potrivit acestuia, printre problemele pe care le pot întâmpina multinaţionale se mai numără „gradul de ocupare a forţei de muncă, gradul de conformitate, decontările financiare intra-grup, protecţia datelor şi aspectele societare pot genera dificultăţi de ordin juridic pentru centrele regionale de operaţiuni“.
Totodată, Horaţiu Florescu, Preşedinte şi CEO Knight Frank România, a punctat faptul că: „Bucureşti rămâne principalul vehicul pentru centrele de operaţiuni, dar Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi vin din urmă foarte repede”. În Iaşi, spaţiile de birouri s-au extins considerabil, zona centrală fiind deja ocupată, iar acum sunt vizate clădiri din următoarea arie de influenţă. „Stocul de birouri moderne reprezintă o condiţie necesară implantării marilor companii multinaţionale“, subliniază George Ţurcănaşu, lector dr. la Facultatea de Geografie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pentru pinmagazine.ro.
Sursa pinmagazin.ro
Pentru aceeaşi sursă, specialistul mai detaliază şi alte atuuri ale oraşului: „calitatea şi cantitatea forţei de muncă, accesibilitatea sitului, datorată în exclusivitate evoluţiei relaţiilor aeroportuare, proximitatea facilităţilor de învăţământ superior şi de cercetare fundamentală“. Printre marile companii care au birouri la Iaşi se numără Xerox, cel mai mare angajator din judeţ, Amazon, Continental, Endava, SCC, Capgemini şi Ness.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau