Iaşul ratează topul celor mai mari creşteri de trafic aerian la nivel european
Dimensiune font:
O analiză Airports Council International – Europe arată care sunt aerogările care au făcu performanţă în primul trimestru din 2017 * din România sunt menţionate cele din Cluj, Bucureşti şi Oradea
Potrivit unei analize realizate de Airports Council International – Europe, mai multe aerogări din România apar menţionate la diverse capitole legate de competitivitatea raportată în primul trimestru al acestui an. Din acest raport Iaşul lipseşte.
Astfel, în topul aeroporturilor cu creşteri de două cifre apare pe primul loc Cluj, cu 60%, urmat de aeroportul din Sofia – 46,9% şi cel din Varşovia 28,5%. Din România, mai apare pe locul 5- Bucureşti-Otopeni cu o creştere de 21,4%.
În cele 11 aerogări cu cele mai mari creşteri de trafic nu este menţionat Iaşul, deşi anul trecut acesta a apărut în top 5. Într-un alt clasament legat de numărul de pasageri, la capitolul „aeroporturi cu mai puţin de 5 milioane de pasageri pe an“ sunt menţionate pe primul loc Bucureşti-Băneasa, cu o creştere de +679%, iar pe locul trei Oradea, cu o majorare de 125%. La categoria „aeroporturi cu 5-10 milioane de pasageri pe an“, mai este menţionat doar Aeroportul Bucureşti- Otopeni, unde majorarea din primul trimestru a fost de 21,4%, situându-se pe locul cinci. „La categoria aeroporturilor cu 5 — 10 milioane de pasageri pe an, Aeroportul Henri Coandă, care a avut o creştere de 21,4% a traficului aerian, a ocupat al cincilea loc, după Reykjavík-Keflavik (Islanda), Kiev, Larnaca (Cipru) şi Malta. Aeroportul Băneasa a ocupat primul loc, dar la categoria sub 5 milioane de pasageri pe an, fiind urmat de Nis (Serbia), Oradea, Mykonos (Grecia), Zadar (Croaţia)“, se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.
Rezultatele Iaşului
În primele trei luni din 2017, numărul celor care au tranzitat Aeroportul Internaţional Iaşi a ajuns la 232.747, creşterea fiind de 62%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, când au fost 143.653 de persoane care au călătorit cu avionul. Practic, în medie, în fiecare zi au trecut prin Aeroportul Iaşi 2.586 de pasageri. O creştere însemnată s-a raportat şi la capitolul zboruri. În primele trei luni ale anului, 2.543 de aeronave au aterizat şi decolat la Aeroportul Iaşi, fiind o creştere cu 33% procente fata de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Avem convingerea că ne vom menţine în topul aeroporturilor din ţară în ceea ce priveşte traficul, ţinând cont că din luna iunie, în portofoliul nostru de rute vor apărea cinci destinaţii noi - Glasgow, Florenţa, Valencia, Munchen şi Constanta, iar numărul unor zboruri externe existente, precum Torino şi Milano, urmează să fie suplimentate, tot din aceasta vară, de alta companie ce operează la Iaşi“, a anunţat conducerea Aeroportului Iaşi la finalul primului trimestru. Potrivit şefilor aerogării, obiectivul de trafic prognozat până la finele acestui an este de 1.000.000- 1.2000.000 de pasageri.
Cu ce se laudă Capitala
CNAB a înregistrat, în primele trei luni ale anului 2017, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu, un trafic aerian de 2,6 milioane pasageri şi 28.249 mişcări de aeronave (aterizări şi decolări). „Evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti devansează semnificativ tendinţa generală înregistrată la nivel european, de 6,9%. Pe aeroporturile Capitalei s-a înregistrat, de asemenea, şi o creştere a numărului de mişcări de aeronave, depăşind şi la acest capitol trendul european, de 3%. Astfel, în primele opt luni ale anului 2016, numărul mişcărilor de aeronave pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, arată CNAB.
În primul trimestru din 2017, la categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri/an, clasamentul este: Moscova Sheremetyevo, Manchester, Londra Gatwick, Amsterdam şi Oslo. La categoria 10 — 25 de milioane de pasageri/an, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Varşovia, Sankt Petersburg, Lisabona, Praga şi Bruxelles.
La Aeroportul Iaşi, operează în prezent, patru companii diferite, numărul zborurilor dinspre şi către Iaşi ajungând la 24, din care 19 sunt internaţionale şi 5 interne.
* foto aeroport.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau