Ieşenii vor produse locale
Dimensiune font:
Tot mai mulţi ieşeni sunt interesaţi să mănânce sănătos şi pentru aceasta preferă să consume produse locale * pentru a putea susţine economia locală au apărut tot mai multe grupuri pe reţelele de socializare pentru a promova astfel de produse * la nivelul judeţului Iaşi sunt mai bine de 100 de furnizori de produse alimentare dintre cele mai variate * există, de asemenea, şi furnizori de produse nealimentare
După ce în anii `90 mai toată lumea dorea să cumpere produse din străinătate, acum sătui de marfa din supermaket-uri, mulţi dintre ieşeni îşi îndreaptă atenţia către produsele locale, în special cele alimentare, în căutarea gustului de altă dată. Numeroasele grupuri apărute pe reţelele de socializare arată că cei mai mulţi ieşeni sunt interesaţi de alimentele bio, iar piaţa locală a cunoscut în ultima perioadă o evoluţie pozitivă şi sănătoasă. Această creştere se datorează în principal creşterii semnificative a numărului de consumatori şi a frecvenţei de cumpărare, dar şi a creşterii numărului operatorilor din sistemul agriculturii ecologice şi a numărului de magazine. Cererea mare de produse bio şi preţurile mari ale acestora i-au atras ca un magnet pe agricultorii ieşeni care au fost din ce în ce mai interesaţi să pună pe picioare o astfel de afacere, urmând trendul ascendent al acestor afaceri ce se înregistrează la nivelul întregii ţări.
„Din 2008-2009 am ajuns de la trei mii şi ceva de operatori, la 15.000 de operatori, deci avem o multiplicare de cinci ori a numărului de operatori. La fel, suprafeţele cultivate în regim bio au crescut, de patru ori suprafaţa arabilă, iar păşunile certificate bio s-au dublat, deci există clar un răspuns al agricultorilor din România la cererea mare de produse bio” a precizat Dacian Cioloş, fostul comisar european pentru Agricultură.
O listă a furnizorilor de produse locale, întocmită pe o cunoscută reţea de socializare, arată că la nivelul judeţului Iaşi există nu mai puţin de 135 de astfel de furnizori de produse alimentare locale. Aceştia comercializează o gamă foarte largă de produse, de la carne şi produse tradiţionale derivate din aceasta, la lactate, ouă şi până la dulceţuri şi murături ce amintesc de cămara bunicii. De asemenea, comercianţii pun la dispoziţia doritorilor chiar şi zacuscă, ţuică, borş, prăjituri de casă, oţet, pâine sau plante aromatice.
Mamele fac cea mai mare vânzare
Motivaţia care generează consumul vine din ideea că aceste produse sunt sănătoase şi gustoase şi nu conţin substanţe chimice periculoase, ele începând să fie cumpărate într-o familie, în special de către mame, odată cu apariţia unui copil. Pe lângă produsele alimentare bio, proaspetele mămici din Iaşi, se află într-o permanentă căutare şi de produse nealimentare bio, cum ar fi detergenţi sau produse cosmetice. „Am plecat de la premisa că vom vinde, în mare parte, produse alimentare, însă am rămas surprinşi să vedem că se cumpără multe produse cosmetice şi detergenţi de către tinerele mame. Obiceiurile de consum se schimbă radical la venirea unui nou membru în familie şi de abia atunci se începe conştientizarea importanţei produselor bio pentru sănătate. Orice mămică îşi vrea copilul sănătos”, precizează Ciprian Stancu, fondatorul primului magazin online de produse bio. Georgiana BĂNUC
Grupul constituit pe reţeaua de socializare „Iaşiul vrea produse locale“ are deja 3.000 de membri.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau