Ilegalităţi în vânzările de la Fortus
Dimensiune font:
Vânzarea de imobile din patrimoniul fostului Combinat de Utilaj Greu a fost decalată cu aproape doi ani. Active ce trebuiau scoase la licitaţie în februarie 2016 sunt listate pentru valorificare în prezent, cu girul administratorilor speciali.
Foştii angajaţi ai Fortus SA Iaşi reclamă vânzarea abuzivă a clădirilor din patrimoniul combinatului din CUG. Aceştia susţin că nu s-au respectat termenele prevăzute în planul de reorganizare aprobat de instanţă şi că ultimele anunţuri, cele privitoare la vânzarea de active în sumă de aproape 40 de milioane de euro sunt făcute cu încălcarea respectivului plan. „Planul de reorganizare aplicat în prezent a fost aprobat pe data de 12 iulie 2013. Este, deci, obligatoriu. Punctele de pe ordinea de zi a Adunării Creditorilor (de ieri, 24 iulie – n.red.) modifică cel puţin cinci anexe ale respectivului plan aprobat. Este vorba, în special, de anexa 21, cea care clarifică modul de vânzare al mijloacelor fixe”, susţin reprezentanţii foştilor salariaţi de la Fortus.
Astfel, conform acestora, în primul an de reorganizare ar fi trebui valorificate active în sumă de 8,2 milioane de lei. În realitate, s-au reuşit vânzări doar de 400.000 de euro, echivalentul a aproximativ 1,8 milioane de lei. Abia în anul al doilea de reorganizare, în trimestrul IV, cel care ar trebui finalizat în lunile mai-iunie 2015 sunt prevăzute vânzările care sunt efectuate în prezent la Fortus, suma prevăzută în plan fiind de 31,9 milioane de lei.
De asemenea, în anul al treilea de implementare a planului erau preconizate vânzări de 101 milioane de lei, în primul trimestru, iar în cel de-al doilea – vânzări în sumă de 137 milioane de lei. „Au fost decalate vânzările. Suntem undeva prin 2016 în februarie, dacă ar fi să ne luăm după noua trategie de vânzare. Acest lucru ne arată că planul de reorganizare este un eşec. Această nouă strategie de vânzare este împotriva legii, cu artificiile pe care administratorii le-au făcut”, mai spun foştii salariaţi.
Care este strategia ilegală
Săptămâna aceasta administratorii Fortus SA au publicat o listă cu 11 bunuri imobile ce vor fi vândute celui care va licita mai mult, precum şi strategia de tranzacţionare a acestora. Printre bunurile imobile ce urmează să fie scoase la licitaţie se numără şi sediul administrativ al combinatului, pavilionul central cu o suprafaţă de 13.133 de metri pătraţi şi teren aferent de 16.936 de metri pătraţi. Valoarea totală la care au fost evaluate cele 11 active imobile este de nu mai puţin de 38.361.182 de euro. Iniţial vor fi organizate patru şedinţe bisăptămânale de licitaţie publică cu strigare pornind de la valoarea de evaluare. În cazul în care după organizarea acestora nu se va concretiza nicio vânzare, vor avea loc alte patru şedinţe la 80% din valoarea iniţială a bunurilor.
Ulterior, dacă situaţia se menţine, activele imobile vor fi scoase la mezat la 60% din valoarea la care au fost evaluate. „În cazul în care după epuizarea tuturor şedinţelor de licitaţie publică cu strigare nu se va reuşi valorificarea tuturor activelor imobile, proprietate a debitoarei Fortus SA, lichidatorul judiciar va proceda la convocarea adunării generale a creditorilor societăţii debitoare, în vederea stabilirii şi votării unei noi modalităţi de valorificare”, se arată în strategia consorţiului care administrează insolvenţa Fortus.
Compania Fortus SA pierde în medie, 1,5 – 2 milioane de lei pe lună, în pofida aplicării planului de reorganizare, conform reprezentanţilor foştilor salariaţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau