Împărţirea banilor europeni pentru marile oraşe
Dimensiune font:
În această lună a fost prezentată defalcarea sumelor alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pe axa prioritară 4, prin care este sprijinită dezvoltarea urbană durabilă * Regiunea de Nord-Est va primi 223,7 milioane de euro, dintre care 58,3 milioane revin Iaşului * practic, pentru proiectele din capitala Moldovei s-a alocat cea mai mare sumă, la nivel naţional
Una dintre cele mai sărace regiunii din Uniunea Europeană va fi sprijinită financiar pentru a reduce din decalajele faţă de celelalte zone ale spaţiului comunitar. Acest principiu al UE poate fi cuantificat şi prin sumele alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. În această lună au fost făcute publice sumele alocate pentru fiecare reşedinţă de judeţ din cele şapte regiuni „mai puţin dezvoltate“ din România pe axa prioritară 4- „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile“.
Ponturi pentru dezvoltarea economică a Moldovei
Astfel, Regiunea de Nord-Est va primi în acest exerciţiu financiar 223,7 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare alocare pentru o zonă a ţării pe această axă. Peste 200 de milioane de euro, respectiv 201,09 milioane de euro vor ajunge în Regiunea Sud-Muntenia, Ploieşti primind 45,3 milioane de euro. În Regiunea Sud-Est alocarea totală este de 189,85 milioane de euro, aici Constanţa având repartizate 47,2 milioane de lei, iar Galaţi - 46 de milioane de euro. Peste 183 de milioane de euro vor ajunge şi în Regiunea Nord-Vest, iar banii cei mai mulţi sunt direcţionaţi către Cluj-Napoca, respectiv, 45,1 milioane de euro. În zona Centru s-au alocat 176,5 milioane de euro, Braşovul fiind oraşul care va primi 47,1 milioane de euro. Totodată, în Regiunea Sud-Vest Oltenia, deşi este de asemenea o zonă foarte săracă, vor ajunge 152,9 milioane de euro, pentru Craiova fiind repartizate 47,9 milioane de euro. Cele mai reduse sume vor fi disponibile pentru Regiunea Vest, respectiv 150,3 milioane de euro, iar aici cel mai mult va primi Timişoara – 55,8 milioane de euro.
La nivelul celor şase judeţe ale Regiunii de Nord-Est, cele 223,7 milioane de euro vor fi repartizate astfel: Iaşi va obţine 58,3 milioane de euro, Bacă - 40,8 milioane de euro, Botoşani- 32,7 milioane de euro, Piatra Neamţ - 32 de milioane de euro, Suceava- 31,9 milioane de euro, iar Vaslui- 27,7 milioane de euro.
Start la banii pentru antreprenorii Moldovei
Această axă de finanţare are alte 4 submăsuri, iar banii vor fi folosiţi de administraţiile publice din marile oraşe pentru a realiza proiecte care să respecte liniile de finanţare. Practic, axa prioritară 4- „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile“ vizează investiţii în transport ecologic, spaţii verzi, educaţie sau sprijinirea comunităţilor defavorizate.
Din axa 4 fac parte submăsurile „4.1. Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană şi a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor; 4.2 Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului; 4.3 Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale; 4.4- Investiţiile în educaţie, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare“.
Valorile proiectelor ce vor fi depuse pe aceste submăsuri vor fi între 100.000 de euro şi 5 milioane de euro.
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau