Importăm peste 80% din peşte
Dimensiune font:
Românii consumă anual în jur de 6 kilograme de peşte, de aproape patru ori mai puţin decât media Uniunii Europene, însă în zilele cu dezlegare la peşte, cum este şi Duminica Floriilor, consumul aproape se dublează, susţine Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Asociaţiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor şi Comercianţilor de Peşte din România – Ro-Fish.
„Românii sunt un popor evlavios şi ţin cont de dezlegările la peşte pentru că ţin postul în proporţie destul de mare şi bineînţeles că în aceste zile creşte şi consumul de peşte. Faţă de cele 4 - 6 kilograme de peşte cât se consumă ca medie multianuală în România, în zilele cu dezlegare la peşte cred că acest consum se dublează. Eu consider că s-a ajuns la 6 kilograme pe locuitor într-un an, iar consumul va creşte în continuare şi datorită acvaculturii. Înainte de 1989, în România se consuma anual între 8 şi 10 kilograme de peşte pe locuitor, dar aveam o flotă de pescuit, iar peştele era mult mai accesibil la preţ. Eu mă străduiesc prin profesia pe care o am să pun în atenţia românului peştele şi fructele de mare ca fiind cea mai sănătoasă carne care există“, a declarat pentru preşedintele Ro-Fish.
Prin comparaţie, în Bulgaria şi Ungaria se consumă 2,5 kilograme de peşte pe an, la jumătate faţă de România, în timp ce Portugalia este ţara unde se mănâncă cel mai multe peşte din ţările UE, respectiv 76 de kilograme pe an. În Spania, consumul este de 60 de kilograme de peşte pe an, în timp ce media europeană ajunge la 22,5 kilograme pe locuitor într-un an. Cel mai mult peşte din Europa îl consumă islandezii — 90 de kilograme pe an, iar la nivel mondial, Japonia deţine supremaţia cu peste 130 de kilograme pe an.
Tipuri de peşte comercializate
„Din păcate, Marea Neagră nu este bogată în peşte şi fructe de mare din cauza conţinutului mare de sulf, iar România, aş spune, este «dezavantajată» pentru că zona de pescuit este foarte departe în larg. Noi avem zona de litoral care este bună pentru turism, dar nu este bună pentru pescuit, comparativ cu cea a Bulgariei şi a Turciei“, a adăugat Cuzdrioreanu. România acoperă din producţia internă de peşte doar 18% din consum, iar diferenţa de 82% provine din import.
Potrivit preşedintelui Ro-Fish, cele mai căutate specii în România sunt cele marine, precum macroul, Şprotul şi codul, dar şi speciile de apă dulce, păstrăvul, crapul şi carasul. „Primele specii căutate în România sunt peştii pelagici care sunt peşti de banc, cum ar fi macroul, stavridul, heringul, şprotul în proporţie de 45 - 50%, iar 30% reprezintă peştele alb, unde intră codul, merlucius şi speciile de apă dulce: păstrăv, crap, caras şi şalău, apoi semi-preparatele şi fructele de mare care au doar 7-10% din consum“, a continuat preşedintele Ro-Fish.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau