În România nu există ferme de găini de carne „nestresate“ EXCLUSIV
Dimensiune font:
Datele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor arată negru pe alb că, la nivel naţional, nu este avizat niciun spaţiu pentru creşterea în sistem free range a puilor pentru carne. Pe de altă parte, doar şase ferme destinate creşterii găinilor de ouă „nestresate“ sunt autorizate în ţară. Una dintre acestea provine din judeţul Neamţ şi deţine un efectiv de păsări de 1.005 capete. Firma aparţine unui tânăr absolvent de Ştiinţe Politice. La nivelul Regiunii de Nord-Est sunt înregistrate peste 13 milioane de capete de păsări, cea mai mare parte a acestora în gospodării individuale.
Strategiile agricole, naţionale şi europene, sunt departe de a fi puse concret în practică în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Cu toate că la nivel de legislaţie s-a început alinierea normelor naţionale cu cele ale UE, realitatea de pe teren confirmă faptul că de la lege la acţiuni concrete drumul este lung şi anevoios. În cazul fermelor care se ocupă de creşterea găinilor, atât pentru ouă, cât şi pentru consumul de carne, situaţia este extrem de gravă. Doar şase astfel de entităţi sunt autorizate să funcţioneze la nivelul întregii ţări: câte una în judeţele Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Neamţ, Sălaj şi Teleorman. Astfel, cel puţin în statisticile oficiale ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în întreaga Regiune de Nord Est, doar 1.005 găini fac ouă „cu autorizaţie”.
Concret, conform unei adrese oficiale a ANSVSA, „în România, exploataţiile comerciale de găini ouătoare – ouă consum, inclusiv cele care utilizează sistemul de creştere free range trebuie să respecte prevederile Ord. ANSVSA nr. 136/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protecţia găinilor ouătoare, cu modificările şi completările ulterioare care reprezintă transpunerea Directivei Consiliului 1999/74/CE care stabileşte standardele minime pentru protecţia găinilor ouătoare”. Astfel, prevederile normei sanitar veterinare se aplică în cazul exploataţiilor care deţin minimum 350 de găini. Pentru această categorie de exploataţii se acordă un număr distinctiv unic, sub formarul 1-RO-indicativ judeţ-număr de identificare exploataţie, formar din trei cifre. „În prezent, în ţara noastră sunt autorizate sanitar veterinar şase exploataţii comerciale care utilizează sistemul de creştere free range. Prevederile legale anterior menţionate nu se aplică în cazul gospodăriilor populaţiei, care sunt exploataţii non-profesionale. Referitor la exploataţiile de pui destinaţi producţiei de carne care utilizează sistemul de creştere free range, precizăm că în România nu sunt autorizate sanitar veterinar astfel de unităţi”, se mai arată în adresa oficială a ANSVSA.
13 milioane de păsări în Moldova
Efectivul de păsări de la nivelul Regiunii de Nord Est este de ordinul milioanelor. În total, în cele şase judeţe ale regiunii evidenţele ANSVSA arată nu mai puţin de 13.253.900 de capete. Cea mai mare parte a acestora, însă, sunt crescute în gospodăriile populaţiei, iar ouăle şi carnea acestora nu pot ajunge, teoretic, în consumul de masă.
Singura firmă autorizată de Autoritate în regiunea Moldovei provine, aşadar, din judeţul Neamţ. Este vorba despre SC Galinopolis SRL, companie ce are un efectiv de 1.005 păsări. Societatea este una nouă, înfiinţată anul trecut, conform datelor raportate către Ministerul Finanţelor, de către un absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice. Prima „producţie” de ouă a fost, însă, consemnată abia în toamna acestui an, întrucât tânărul proprietar a populat iniţial ferma cu pui de o zi pe care i-a crescut până la vârsta la care pot produce ouă, anume 16 săptămâni. „Este o afacere ideală pentru fermele mici şi mijlocii, care au de la unul la trei hectare de teren disponibil. Ouăle cu cifra 1 sunt un produs de nişă, iar piaţa îl absoarbe foarte uşor”, a precizat Leonard Stafie, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Iaşi.
Acesta a punctat şi lipsa de ferme autorizate în sistem free range de creştere a puilor pentru carne. „Nu există nicio astfel de firmă autorizată pe teritoriul ţării. Trebuie atrasă atenţia consumatorilor de carne din România asupra acestui lucru”, a completat directorul adjunct al APIA Iaşi.
Ce este sistemul de creştere free range
Sistemul free range, anume creşterea la sol cu acces liber în padoc, este un sistem de producţie modern care permite accesul păsărilor spre spaţii în aer liber, care, în conformitate cu legislaţia europeană şi românească, trebuie să ofere acces continuu la spaţii exterioare în timpul zilei, cu excepţia cazurilor în care se aplică restricţii temporare impuse de autoritatea sanitar-veterinară, să ofere spaţii în aer liber care nu sunt folosite în alte scopuri, excepţie făcând livezile, terenurile împădurite şi păşunile pentru animale. De asemenea, densitatea în spaţiile exterioare nu poate depăşi niciodată 2.500 de găini pe hectar (1 găină/4 mp). În condiţiile în care pentru fiecare găină sunt disponibili cel puţin 10 mp şi dacă se practică o rotaţie, găinile având acces liber în întreg spaţiul pe durata de viaţă a efectivului, fiecare îngrăditură trebuie să asigure cel puţin 2,5 mp/găină. În plus, raza padocurilor nu trebuie să depăşească 140 metri faţă de cea mai apropiată trapă de intrare şi ieşire.
„Consumatorii de ouă trebuie să ştie că acea culoare a gălbenuşului este dată de furajare. Nu este neapărat un indice de calitate. În fermele mari se folosesc furaje cu betacaroten de sinteză pentru o culoare mai intensă a gălbenuşului” - Leonard Stafie, director adjunct APIA Iaşi
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau