Încălţăminte făcută în Iaşi, vândută în Italia
Dimensiune font:
Aurora SA este una dintre firmele de care realizează încălţăminte în judeţul Iaşi, iar marfa ajunge la export * principalul client este o firmă din Peninsula Italică * reprezentanţii pieţei de profil estimează pentru acest an o evoluţie similară ca cea din 2015
Afacerile societăţii Aurora SA în 2015 au ajuns la peste 3 milioane de lei, producţia fiind majoritară în sistem lohn pentru o firmă din Italia. „La finele anului 2015, SC Aurora SA a realizat o producţie de marfă în valoare de 3.629.138 lei, mai mare decât la sfârşitul anului 2014 cu 93.191 lei“, se arată în raportul firmei din Târgu Frumos.
Principalul client al firmei este Alma SPA Italia, cu o pondere de 75% din cifra de afaceri, iar cel de-al doilea este Garte-Huşi, cu o pondere de 25%. Practic, sursa principală de aprovizionare pentru materii prime şi materiale este piaţa intercomunitară, respectiv Italia. „Alma SPA Italia nu a avut comenzi pentru stagiunea de toamnă-iarnă. Perioada în care nu s-a lucrat la întreaga capacitate s-au acumulat cheltuieli cu salarii, respectiv obligaţii către bugete în vederea menţinerii numărului de salariaţi“, au detaliat oficialii firmei.
Din cauza lipsei de comenzi, compania a redus cu 32% personalul. Astfel, dacă în 2014 numărul de angajaţi era de 159 de persoane, anul trecut acesta a ajuns la 120. Odată cu scăderea numărului de angajaţi s-a observat şi reducerea cifrei de afaceri cu peste 10%. Astfel, afacerile de la Aurora au ajuns, în 2015, la puţin peste 3 milioane de lei, în scădere de la 3,4 milioane de lei, în 2014. „Analizând contractele şi producţia realizată în 2015 constatăm că am lucrat în medie 8 din 12 luni“, au punctat reprezentanţii companiei.
Estimări pentru 2016
Şi pentru acest an, principalii clienţi ai firmei din Târgu Frumos rămân cele două firme, iar estimările pentru 2016 vizează o cifră de afaceri similară cu cea din 2015, respectiv 3,1 milioane de lei. „Ţinând cont de activitatea societăţii într-un mediu economic global, fluctuaţiile cererii de pe piaţă influenţează performanţele financiare ale societăţii“, se arată în raportul pe 2015. Potrivit ultimelor date statistice existente, piaţa de îmbrăcăminte este de circa 2 miliarde de euro, iar cea de încălţăminte de aproape 1 miliard de euro.
„În 2016 nu se simte nicio modificare majoră a pieţei, lucrurile se întâmplă fix la fel ca în 2015. Pe piaţa locală de încălţăminte este o competiţie puternică, în ultima perioadă numărul de jucători a crescut, toate brandurile care performează au deschis noi branduri, dar există şi jucători noi care au intrat. Consumul de profil nu a crescut“, este de părere Eugen Păturan, antreprenorul care a adus acum în România franciza retailerului de încălţăminte Bata. Păturan spune că în opinia lui nu mai este loc pentru noi jucători pe piaţa de încălţăminte, însă aceştia vor continua să vină şi rezultatul pe termen mediu va fi presiunea mai mare pe profituri. „Profiturile vor avea un trend descrescător, situaţie generată şi de chiriile care cresc constant, dar şi de costul cu forţa de muncă, şi acesta creşte în fiecare an odată cu creşterile salariale ale bugetarilor sau ale salariului minim“, a mai spus antreprenorul. Alina STAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau