Industria care creează anual în Iaşi câte o fabrică fără fum
Dimensiune font:
În fiecare an, industria IT&C şi Outsourcing din Iaşi preia 2.000 de noi angajaţi, potrivit consultanţilor din domeniu * oficialii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) atrag totuşi atenţia asupra problemelor create de faptul că în acest sector există deja un deficit major de personal * astăzi, la Iaşi, are loc gala Premiilor Regionale ale Industriei de IT&Outsourcing
Iaşul a crescut constant şi a fost recunoscut ca un pol regional al industriei IT, alături de Timişoara şi Cluj Napoca. În prezent, numărul celor care activează în domeniul IT&Outsourcing este de aproximativ 16.000 de specialişti, iar în fiecare an se adaugă încă 2.000 de noi absolvenţi. „Asta înseamnă că la sfârşitul anului viitor am putea avea la Iaşi 20.000 de angajaţi în sectorul IT. Imaginaţi-vă că 2.000 de angajaţi în plus înseamnă o fabrică nouă în Iaşi, gen Antibiotice sau Delphi în fiecare an”, a declarat Dan Zaharia, senior consultant la Extind.
Iaşul a devenit un punct fierbinte pe harta zonelor roşii de poluare
Creşterea constantă din domeniul IT a fost subliniată şi de directorul ANIS, Valerica Dragomir. Aceasta a fost prezentă la conferinţa PRIA IT&C and Intellectual Property Iaşi, unde a afirmat şi faptul că există o creştere constantă a pieţei, dar e condiţionată de numărul de angajaţi din industrie, care a ajuns la 100.000 de specialişti, la nivel naţional. „Aici suntem într-o mică capcană. Nu putem creşte decât dacă angajăm mai mulţi oameni, însă în contextul pieţei muncii de acum este greu. Din informaţiile noastre, din 10 poziţii deschise se ocupă 4-6 maxim. Nu stăm bine! Şansa este luarea în considerare a unui nou model de business, de creare de produse proprii. Dacă nu ieşim din vechea paradigmă şansele de creştere sunt reduse“, a transmis directorul ANIS.
Cifra de afaceri estimată pe acest an în industria IT&C ar fi de 3,6 miliarde de euro, din care două treimi revine exporturilor. „Valoarea cifrei de afaceri de pe piaţa internă ar fi de un miliard de euro, în creştere. Cea mai mare pondere vine din achiziţiile administraţiei publice, 32%, urmează apoi cea din industrie- 16% şi sectorul bancar -14%“, a explicat directorul ANIS. Potrivit specialiştilor o problemă majoră este reprezentată de gradul redus de digitalizare din mediul de business, în special IMM. „La consumul de tehnologie în întreprinderi mici şi mijlocii România stă foarte prost“, a punctat Valerica Dragomir.
Premiile PIN2017
În cursul acestei seri la Iaşi va avea loc gala Premiilor Regionale ale Industriei de IT&Outsourcing. „Avem onoarea ca la gala de premiere #PIN2017 să fie prezent Ambasadorul Indiei în România, Dr. A.V.S. Ramesh Chandra. Excelenta Sa va oferi premiul pentru compania IT a anului după ce, în deschidere, va ţine un discurs despre industria ITO din India, cum a pornit, cum s-a dezvoltat şi care îi sunt perspectivele“, a anunţat Dan Zaharia, iniţiatorul evenimentului şi organizatorul PIN2017.
Premiile Regionale ale Industriei de IT&Outsourcing, se adresează companiilor de profil, mediului universitar specific, asociaţiilor studenţeşti, firmelor de servicii conexe (training, recutare, cursuri de limbi străine) şi organizaţiilor neguvernamentale relevante. Acestea sunt acordate anual şi răsplătesc companiile de succes, start-up-urile inovatoare, antreprenoriatul creativ, evenimentele comunitare relevante, precum şi proiectele durabile ale mediului academic.
La una dintre categoriile de premiere, compania de IT a anului, sunt nominalizate firmele: Continental Automotive România, Pentalog, Gemini CAD Systems, Centric IT Solutions şi Ness. La categoria destinată „companiei de Outsourcing a anului“ sunt nominalizate doar SCC România şi Conduent. În total sunt opt categorii de premii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau