Îngrijorare în rândul antreprenorilor din cauza turbulenţelor politice
Dimensiune font:
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, şi-a anunţat demisia ieri din cabinetul Grindeanu, ceea ce a stârnit nelinişte în rândul oamenilor de business şi a asociaţiilor de profil * Consiliului Investitorilor Străini a solicitat încredere, transparenţă şi predictibilitate, în timp ce Comunitatea Romanian Business Leaders susţine că „pentru prima dată după Revoluţie principiul conform căruia «nimeni nu este mai presus de lege» este încălcat public“
Mai puţin de o lună a durat mandatul ministrului pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, care şi-a dat demisia, ieri, din cabinetul Grindeanu, în urma aprobării ordonanţei de urgenţă 13/2017 şi a valului de proteste stârnite de acest act normativ. Reacţiile din mediul de business nu au întârziat să apară. Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR) susţin că privesc cu îngrijorare demisia ministrului Jianu.
„Întâlnirile pe care le-am avut cu prilejul înfiinţării Consiliului Consultativ Antreprenorial (CCA) de pe lângă ministerul pe care l-a condus ne-au încurajat să sperăm că în sfârşit mediul de afaceri va avea o reprezentativitate importantă la nivel guvernamental şi că proiecte importante pentru mediul de afaceri din România vor fi puse în practică. De altfel, chiar de-a doua zi de la înfiinţarea acestui Consiliu Consultativ, comisiile înfiinţate pe câteva proiecte importante pentru mediul de afaceri au şi început să lucreze, iar reprezentanţii noştri în aceste comisii au fost încântaţi de modul profesionist în care problemele mediului de afaceri erau dezbătute“, au transmis oficialii UNPR.
Cum se împart banii în MOLDOVA prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală
Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, şi-a anunţat demisia joi dimineaţă din Guvernul Grindeanu pe pagina de Facebook. „Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că aşa îmi dictează conştiinţa, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume. Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac în continuare şi nu în principal pentru probitatea mea profesională, pentru că aici am conştiinţa curată, ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit în ochii lui şi ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laş şi a girat acţiuni pe care nu le împărtăşeşte sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!“, a scris Jianu pe Facebook. Acesta afirmă că a muncit cu „credinţă şi îndârjire“ în fiecare din cele 28 de zile de mandat şi nu s-a gândit că munca sa poate fi umbrită „într-un mod atât de brutal şi de nedrept“.
Îngrijorare la nivelul Consiliului Investitorilor Străini
Tot în contextul turbulenţelor determinate de aprobarea OUG 13/ 2017, Consiliul Investitorilor Străini a transmis că mediul de afaceri are nevoie de încredere, transparenţă şi predictibilitate, iar lupta împotriva corupţiei şi reformele structurale trebuie să rămână o prioritate constantă a fiecărui Guvern al României, dincolo de ciclurile electorale. „Consiliul Investitorilor Străini îşi alătură vocea comunităţii de afaceri din România şi îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care Guvernul României a adoptat recent o serie de modificări la Codul Penal. FIC a susţinut mereu predictibilitatea şi transparenţa procesului legislativ şi a apreciat rezultatele luptei anticorupţie. Aplicarea principiilor statului de drept şi ale economiei de piaţă, precum şi respectarea legilor sunt ingrediente esenţiale pentru un mediu favorabil dezvoltării economice pe termen lung, care să aducă prosperitate populaţiei“, spun reprezentanţii FIC.
Aceştia apreciază că încrederea investitorilor în calitatea mediului de afaceri din România ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar reconstruirea acestei încrederi ar presupune un efort suplimentar şi de asemenea un interval de timp foarte mare.
Totodată, comunitatea Romanian Business Leaders (RBL) a transmis un mesaj mult mai dur. „Pentru prima dată din decembrie 1989 încoace, principiul conform căruia «nimeni nu este mai presus de lege» este încălcat public, total şi fără echivoc chiar de către actualul Guvern al României. Ordonanţa de urgenţă 13/2017 dată, la propriu, pe întuneric, în noaptea de marţi, 31 ianuarie, legiferează imunitatea pentru abuzul în serviciu, inclusiv sub forma furtului din bani publici“, a transmis Romanian Business Leaders.
Consiliul Investitorilor Străini numără în prezent 130 de companii membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 40 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.
„Considerăm inacceptabilă fie şi punerea în discuţie a principiului fundamental «nimeni nu este mai presus de lege», nemaivorbind de încălcarea flagrantă a acestuia şi a normelor morale de baza – SĂ NU FURI“- Romanian Business Leaders
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau