Insolvenţa gâtuie Moldova
Dimensiune font:
Economiştii atrag atenţia că tot mai multe firme cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro se declară în incapacitate de plată * deşi numărul societăţilor care trag obloanele este în scădere, creşte prezenţa companiilor mari şi cu tradiţie în rândul celor care cer intrarea în insolvenţă * la nivelul Regiunii de Nord-Est, de la începutul anului, au intrat în insolvenţă mai bine de 650 de firme, dintre care cele mai multe cu sediul în Iaşi
De la începutul anului şi până în luna iulie, în regiunea Moldovei, au intrat în insolvenţă 654 de firme, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când totalul insolvenţelor se ridica la 1.286, arată statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Chiar dacă scăderea numărului insolvenţelor pare să fie un lucru bun, economiştii nu susţin această idee şi trag un semnal de alarmă deoarece tot mai multe firme mari sau cu tradiţie se află în rândul celor care se declară în incapacitate de plată. „Insolvenţa, «cancerul» de care suferă economia românească, are efecte perverse. Deşi, în statistici, numărul cazurilor de insolvenţă este în scădere, în spatele cifrelor se ascunde o situaţie alarmantă - tot mai multe firme cu afaceri de peste un milion de euro îşi declară incapacitatea de plată. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme în insolvenţă decât ţările din jur”, declară economiştii KeysFin pentru Mediafax.
Situaţia de la nivelul Moldovei
Cel mai mare număr de companii intrate în insolvenţă la nivelul Regiunii de Nord-Est, a fost înregistrat în municipiul Iaşi, de la începutul anului intrând în insolvenţă nu mai puţin de 271 de firme. Această cifră relevă o scădere 49,63% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, când îşi declarau incapacitatea de plată 583 de firme. Pe următoare poziţie în cadrul regiunii se situează judeţul Bacău cu un total de 137 de firme intrate în insolvenţă în primele 7 luni ale lui 2015.
Cele mai puternice firme din Iaşi în topul Camerei de Comerţ
Şi în acest caz numărul total se află în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă scăderea fiind mai mică de această dată, doar de 20,8%. Statistica ONRC mai arată că, din punct de vedere al riscului insolvenţelor, cele mai sigure judeţe în cadrul regiunii sunt Botoşani şi Vaslui, aici numărul firmelor care au declarat incapacitate de plată este sub 60 de cazuri. Totodată, în judeţul Botoşani este întâlnită cea mai spectaculoasă situaţie de scădere al numărului de insolvenţe faţă de anul trecut, scăderea cuantifică aşadar 62,11%. De menţionat că în cele două judeţe ale Regiunii de Nord-Est sunt şi cele mai puţine societăţi comerciale existente.
„Epurarea“ firmelor mici
Chiar dacă datele statistice arată promiţător, la prima vedere, ele ascund un fenomen cât se poate de alarmant, dat de efectele intrării în vigoare a Codului Insolvenţelor. Acest nou cod a ridicat valoarea-prag a creanţei şi a dublat termenul după împlinirea căruia se poate formula cererea de deschidere a procedurii, valoarea crescând de la 30.000 lei la 40.000 lei, iar termenul de la 30 la 60 de zile. În opinia specialiştilor legislaţia nu vine în sprijinul firmelor mici.
„Legislaţia a făcut o adevărată curăţenie în mediul de business, mai ales în rândul firmelor mici. Experţii în insolvenţă ne spun însă să nu ne îmbătăm cu apă rece”, sunt de părere analiştii KeysFin. Tot ei susţin că un impact major în economie îl are faptul că a crescut numărul insolvenţelor în rândul firmelor mari. „În cazul societăţilor comerciale a căror cifra de afaceri depăşeşte 1 milion de euro, incidenţa a crescut cu 13% raportat la aceeaşi perioada a anului anterior (170 de societăţi)”, afirmă avocatul de business Diana Deleanu. Georgiana BĂNUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau