Insolvenţa Vinia, o afacere de peste 7,5 milioane de euro
Dimensiune font:
20 de active ale fostului producător ieşean de vinuri sunt scoase la vânzare de administratorul judiciar. Cel mai scump dintre acestea este sediul central al companiei. Printre bunurile scoase la mezat se numără şi vinurile de colecţie ale societăţii.
Una dintre mai cele cunoscute insolvenţe de pe piaţa vini-viticolă din Iaşi a intrat pe mâna specialiştilor de la Casa de Insolvenţă Transilvania. Procedura care a pus capăt activităţii companiei ieşene a demarat în anul 2012, după o lungă perioadă în care societatea a înregistrat pierderi constante. În prezent, administratorul judiciar al companiei a scos la vânzare nu mai puţin de 20 de active mobile şi imobile ale companiei, pentru suma totală de 7.582.153 de euro! Printre acestea se numără şi sediul central din Iaşi al Vinia SA. Evaluat la aproape 2,5 milioane de euro, fără TVA, acesta este cel mai valoros activ din lista celor de la Casa de Insolvenţă Transilvania. Alături de acesta, administratorul judiciar mai scoate la mezat terenuri cu viţă de vie, magazine, terenuri arabile, centre de vinificaţie şi vinuri. Inclusiv vinurile de colecţie din beciurile Vinia sunt trecute pe lista de licitaţii. Acestea au fost evaluate la nu mai puţin de 1.002.235 de euro.
Flagrant de mită, urmat de insolvenţă
Insolvenţa companiei ieşene a fost consfinţită de instanţă în anul 2012. Pierderile, însă, au început din anul 2009, când a fost cumpărată de omul de afaceri Cătălin Chelu. De numele acestuia este legat, însă, un flagrant de dare de mită. La data de 18 noiembrie 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a prins în flagrant pe acesta în timp ce încerca să-i ofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Dan Valentin Fătuloiu, în schimbul rezolvării favorabile a dosarelor aflate în lucru la diferite unităţi de parchet, între care şi DIICOT.
Ulterior, în anul 2012 Vinia SA a rămas şi fără autorizaţia de antrepozit fiscal. Fără aceasta compania nu a mai putut procesa şi îmbutelia stocurile existente şi nici recolta din anul anterior. Tabelul preliminar al creanţelor întocmit la acel moment de administratorul judiciar desemnat de instanţă cuprindea datorii în valoare totală de 28.034.874 lei, printre care şi salarii neplătite însumând 463.637 lei. Către stat, Vinia SA a rămas cu restanţe de 7.433.790 lei. Diverse bănci au de recuperat 17.924.550 lei. Cel mai mult ar trebui să încaseze Raiffeisen Bank - 10.521.099 de lei, urmată de BRD, cu 6.429.859 de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau