Limitări impuse pentru antreprenorii din regiune
Dimensiune font:
Mai multe restricţii au intrat în vigoare de ieri pentru cei care au o întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) sau funcţionează ca persoană fizică autorizată (PFA) * modificările vizează numărul obiectelor de activitate, dar şi cel al angajaţilor * reprezentanţii acestor entităţi economice au la dispoziţie 2 ani pentru a intra în legalitate, în caz contrar fiind radiaţi * la nivelul regiunii, cele mai multe astfel de entităţi economice au fost înfiinţate în Iaşi, iar cele mai puţine au fost raportate la Vaslui şi Botoşani
O nouă modificare legislativă ce îi vizează pe antreprenori a intrat în vigoare de ieri, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, „începând cu data de 16.01.2017, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, se modifică modul de înregistrare şi de funcţionare a persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II) şi întreprinderilor familiale (IF)“. Practic, principalele modificări vizează numărul maxim de angajaţi şi numărul activităţilor pe care PFA/II le pot avea în obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede că PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, în timp ce art. 24 alin. (1) stipulează că întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.
În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, art. 17 alin. (1) prevede că „PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii“. Totodată, întreprinderea individuală poate angaja cel mult 8 salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii şi poate stabili relaţii contractuale, în condiţiile legii.
Termen de intrare în legalitate- 2 ani
De asemenea, actul normativ cuprinde un articol nou referitor la studenţii care sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unui PFA sau a unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, precum şi de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de aceste oficii.
„Persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale vor solicita oficiului registrului comerţului competent modificarea, în mod corespunzător, a menţiunilor din registrul comerţului în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii. Potrivit alin. 4, modificarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate şi emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, pe baza cererii, de oficiul registrului comerţului, cu titlu gratuit“, informează ONRC. Potrivit instituţiei, în termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani, oficiul registrului comerţului radiază din oficiu persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale care nu au operat modificările impuse de legislaţia în vigoare.
Distribuţie regională
În majoritatea Regiunii de Nord-Est, în cursul anului trecut s-au înfiinţat mai multe PFA-uri faţă de întreprinderi individuale sau familiale. Astfel, în primele 11 luni din 2016, în judeţul Bacău au fost raportate 421 întreprinderi individuale faţă de 305 noi persoane fizice care s-au autorizat. La Botoşani au fost înfiinţate 331 întreprinderi individuale şi 177 PFA-uri. La Iaşi, pe de altă parte, au fost raportate 441 întreprinderi individuale şi peste 620 de PFA-uri. Şi la Neamţ numărul persoanelor fizice autorizate a fost mai mare faţă de întreprinderi individuale, dar diferenţa este de 20 de unităţi economice, respectiv 314 – PFA-uri, faţă de 294 – II-uri. La Suceava au fost 341 -PFA-uri şi 270- întreprinderi, în timp ce la Vaslui, cel mai sărac judeţ din regiune au fost raportate 233 de întreprinderi individuale faţă de 134 de persoane fizice autorizate. În primele 11 luni din 2016, la nivelul întregii regiuni s-au înregistrat scăderi ale numărului de astfel de entităţi economice faţă de perioada similară din 2015.
În ceea ce priveşte numărul societăţilor radiate în cele şase judeţe ale regiunii, în toate s-au raportat creşteri considerabile. Astfel, la Bacău au fost, în primele 11 luni din an, peste 2.300 de societăţi radiate, în creştere cu aproape 10%. la Botoşani au fost peste 1.200 de societăţi radiate, în creştere cu 27,3%. La Iaşi, creşterea radierilor a fost, de asemenea, de 26,5%, acelaşi procent fiind şi la Suceava.
În acelaşi interval, la Neamţ, a fost un record de aproape 50%, de la 1.500, în 2015, la aproape 2.250. Acelaşi procent ridicat de radieri s-a raportat şi la Vaslui, de peste 48%, de la 612 societăţi la 909.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau