Lipsa specialiştilor, principalul pericol pentru mediul de business din regiune
Dimensiune font:
Camera de Comerţ şi Industrie a României a lansat studiul privind Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei * studiul este la a treia ediţie şi a fost realizat pe un eşantion de 501 de firme de la nivelul întregii ţări. 8% dintre respondenţi fiind din Regiunea de Nord-Est
Potrivit celui mai recent studiu lansat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, lipsa personalului calificat reprezintă principala problemă a firmelor. 35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaţilor, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată, valorile fiind similare cu cele înregistrate în 2016. Lipsa de personal calificat (în creştere cu 9% faţă de 2016 şi cu 18% faţă de 2015) este o problemă presantă a mediului de afaceri românesc.
Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că „problema cu forţa de muncă a luat locul fiscalităţii în topul studiului. Consider că ar fi trei soluţii pe care noi le-am analizat: prima este resetarea sistemului educaţional românesc, dar suntem conştienţi că este o chestiune rezolvabilă pe termen mediu şi lung. Pe de altă parte, ar fi o relaxare a legislaţiei care să permită importul de forţă de muncă şi, nu în ultimul rând, reanalizarea schemelor de ajutor social”. Totodată, preşedintele CCIR a subliniat necesitatea resetării agenţiilor teritoriale de forţă de muncă, nişte instituţii care se ocupă mai mult de perpetuarea cursurilor de pregătire profesională a personalului şi mult mai puţin de angajarea propriu-zisă şi trimiterea oamenilor în câmpul muncii.
Oamenii de afaceri consideră că mărirea salariului minim pe economie a avut efecte negative, procentul celor care susţin acest lucru crescând cu 23%. Majoritatea companiilor cu afaceri mari oferă angajaţilor cursuri de dezvoltare profesională şi personală şi considera ca acestea sunt şi cele mai bune investiţii în angajaţi. Cu toate acestea, firmele mici, cu cifra de afaceri de până într-un milion de euro, nu oferă astfel de beneficii.
Creşte corupţia în administraţia publică
Reducerea fiscalităţii (25%), simplificarea şi clarificarea legislaţiei (9%) şi stabilitatea fiscală şi legislativă (8%) sunt principalele măsuri care ar conduce la îmbunătăţirea activităţii economice a companiilor din România. De asemenea, studiul surprinde şi o creştere a corupţiei din administraţia publică: 15% dintre respondenţi o percep ca fiind mai mare decât anul anterior, iar 42% dintre reprezentanţii companiilor apreciază activitatea DNA (în scădere cu 18% faţă de 2016).
Preşedintele Camerei de Comerţ a punctat şi faptul că 29% dintre respondenţi consideră indicatorii din caietele de sarcini greu realizabili, iar 43% dintre ei consideră în continuare că aceste caiete de sarcini sunt făcute pentru a favoriza companiile câştigătoare de licitaţii: „caietul de sarcini este, până la urmă, constituţia unei licitaţii, dar şi aceste caiete se fac exact ca legislaţia din România: ambiguu”.
Rezultate studiului arată şi faptul că jumătate dintre companii sunt foarte nemulţumite sau nemulţumite de modul în care statul promovează afacerile româneşti în străinătate, iar creşterea salariului minim pe economie este percepută de 45% dintre companii ca având efecte negative, cu peste jumătate (+23%) mai mult decât în anul anterior.
„Pentru 2018 aşteptările firmelor sunt ca cifra de afaceri să rămână aceeaşi precum în anul precedent, iar numărul de angajaţi să descrească“- studiul Camerei de Comerţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau