Mangalagiu renunţă la Ceramica?
Dimensiune font:
Omul din fruntea companiei ieşene Ceramica va renunţa la administrarea acesteia. Decizia este trecută pe ordinea de zi a următoarei Adunări a Acţionarilor. Luna aceasta compania ieşeană a fost achiziţionată de un fond de investiţii, tranzacţia fiind, de altfel, prima intrare a acestuia pe piaţa din România.
Viitoarea Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor companiei Ceramica SA Iaşi are pe ordinea de zi subiecte surprinzătoare. Actualii administratori, printre care şi omul de afaceri Iulian Mangalagiu, vor renunţa la relaţia cu compania ieşeană. Astfel, pe ordinea de zi a viitoarei AGOA, ce va avea loc pe data de 24 septembrie, se află „luarea la cunoştinţă de renunţarea la mandatul de administratori a doamnei Emanuela Amalia Popa-Radu, domnului Sebastian Gabriel Tcaciuc, domnului Gunter Wili Eberz şi domnului Bruno Narcis Negoiţă”, se arată în convocatorul Ceramica. Tot cu aceeaşi ocazie se va lua la cunoştinţă şi încetarea mandatelor administratorilor provizorii, dar şi descărcarea de gestiune a administratorului Iulian Gabriel Mangalagiu. De asemenea, cu aceeaşi ocazie vor fi numiţi noi administratori ai companiei ieşene.
Recent, fondul de private equity Advent International a vândut unui fond de investiţii înregistrat în Hong Kong pachetul de 84,88% din acţiunile pe care le deţine la Ceramica Iaşi, producător de blocuri ceramice şi ţigle cumpărat în 2007 pentru peste 35 milioane de euro. Surse de pe piaţă, citate de money.ro, estimau valoarea tranzacţiei la peste 10 milioane de euro.
Un raport remis luni, 14 iulie, Bursei de Valori Bucureşti, notifică piaţa de capital cu privire la schimbările efectuate în controlul indirect al companiei. Astfel, firma Brikston Cooperatief U.A., înregistrată în Olanda, a preluat 84,88% din companie, acţiuni deţinute de Cooperatief EuroBrick Holding din Olanda, vehicul al Advent.
De fapt, Brikston Cooperatief este un vehicul deţinut de compania de administrare a fondurilor de investiţii Asia Dept Management, aflată la prima achiziţie în România.
Cu birouri în Hong Kong, Istanbul, Mumbai, Londra, Beijing, Kiev şi Alma-Ata, Asia Dept Management (ADM) are în administrare active în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari. Advent se află deja al treilea exit în România în ultimul an, conform money.ro, după vânzările participaţiilor la producătorului de medicamente Labormed, respectiv producător de lacuri şi vopsele Deutek.
Nouă etapă de dezvoltare
Fondul de investiţii Advent International a preluat în anul 2007 un pachet de acţiuni de 70% din producătorul de materiale de construcţii Ceramica Iaşi, printr-o tranzacţie de 35 de milioane de euro, sumă care includea şi angajamentele de investiţii. Ulterior Advent şi-a mărit participaţia la aproape 85%, astfel că prin vânzarea companiei, fondul îşi va recupera mai puţin de 30% din suma investită. Ceramica Iaşi avea la finalul anului trecut 213 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 72 milioane de lei (16,3 milioane de euro), faţă de 64 milioane de lei în 2012 (14,4 milioane de euro) şi un profit de sub 100.000 de lei, comparativ cu 2,2 milioane lei cu un an înainte.
Un comunicat al companiei ieşene arată că intenţiile oficiale ale noilor proprietari sunt de a menţine producţia.
Societatea are deja o reţea largă de distribuţie, ce acoperă cea mai mare parte a ţării, exportând, în acelaşi timp, în Republica Moldova şi Ucraina. „După aproape şapte ani cu provocări şi reuşite petrecuţi alături de Advent International ca acţionar majoritar, Ceramica are acum şansa la o nouă etapă de dezvoltare în parteneriat cu ADM Capital, un important fond de private equity. Ne bucurăm să lucrăm cu noul acţionar în proiectele viitoare”, a declarat Iulian Mangalagiu, preşedintele Ceramica SA Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau