Masă credală de 95 de milioane de lei la o firmă ieşeană
Dimensiune font:
În această săptămână a fost publicat tabelul preliminar al creanţelor în unul dintre cele mai răsunătoare dosare de insolvenţă * firma Technosteel LBR SRL are datorii la peste 100 de societăţi şi instituţii publice
Pe 17 iunie 2016, a fost declanşată „bomba anului” în economia ieşeană: societatea Technosteel LBR SRL Iaşi s-a cerut în insolvenţă, recunoscând că este în incapacitate de plată, demers care, totuşi, a fost iniţiat după ce alţi câţiva creditori au solicitat aplicarea Legii 85/2014, unii invocând creanţe de valori impresionante. Administratorul judiciar provizoriu avea obligaţia de a întocmi şi publica (în BPI) tabelul preliminar al creanţelor până cel târziu pe 23 septembrie 2016.
Pentru că legea este facultativă pentru mare parte din practicienii în insolvenţă, tabelul a fost publicat cu 4 zile întârziere. Masa credală acceptată din prima de administratorul judiciar este de 94.789.884,11 lei, dar probabil că acest tabel va fi contestat de mai mulţi creditori, creanţele totale invocate de aceştia fiind mult mai mari, de 129.877.563,26 lei.
Prezenţe hilare în tabel
În tabelul creditorilor societăţii ieşene, surprinde valoarea mică a restanţelor salariale – 44.856 lei, la un număr mediu de 200 de angajaţi, de 4,5 ori mai mică faţă de datoria către Primăria Iaşi. Hilară este prezenţa în tabel a creditorului Agenţia pentru Agenda Digitală a României, care a invocat o creanţă de 95,20 lei, sumă pe care societatea ieşeană o datora de cel puţin 3 ani din moment ce a fost respinsă pentru că este prescrisă. Dacă agenţia (care se ocupă de sistemul SEAP) a mai plătit şi taxă de timbru, de 200 lei (unele instituţii ale statului sunt scutite), chiar a făcut o afacere!
Interesantă este şi situaţia Alexiana Group SRL Cacica, societate care a solicitat insolvenţa companiei ieşene, după ce a umplut-o de respect, anunţându-şi colaboratorii că Technosteel LBR SRL este o firmă neserioasă şi rău-platnică. Alexiana Group SRL a solicitat înscrierea în tabel cu suma de 55.185,15 lei, numai că administratorul judiciar a ras 60% din sumă, considerând că „reprezintă penalităţi calculate de creditoare fără ca acestea să fie prevăzute contractual”.
Tabelul preliminar al creanţelor prezintă 106 poziţii şi, chiar dacă masa credală este impresionantă, numărul creditorilor poate fi considerat mic. Administratorul judiciar susţine într-un raport de activitate că a notificat 306 creditori. Totuşi, aceste afirmaţii trebuie luate cu rezerve pentru că “specialistul” care a întocmit raportul a lucrat pe un document/ raport mai vechi, la care a schimbat nume şi cifre.
Societatea ieşeană pare a se confrunta şi cu o dispută între asociaţi, aceştia nereuşind să desemneze un administrator special, deşi au participat toţi la AGA convocată special în acest scop. Această neînţelegere a asociaţilor a fost rezolvată relativ simplu de administratorul judiciar, care a solicitat instanţei „ridicarea dreptului de administrare a societăţii şi acordarea administratorului judiciar a dreptului de administrare”. Cererea urmează să fie acceptată/ respinsă de Tribunalul Iaşi pe 19 octombrie 2016. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Iaşi urmează să soluţioneze şi un apel al debitoarei. www.supervizor.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau