Măsura care va decima bugetele antreprenorilor
Dimensiune font:
Cabinetul condus de Mihai Tudose a solicitat celor din Ministerul Finanţelor Publice găsirea unor soluţii pentru ca de la 1 august să fie percepute contribuţii pentru toţi angajaţii, chiar dacă nu sunt cu normă întreagă * potrivit avocatnet.ro, pentru a se aplica această măsură, Guvernul ar trebui să emită ordonanţă de urgenţă
Angajatorii ar putea fi vizaţi de noi taxe impuse la foc automat de cabinetul condus de Mihai Tudose. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice caută modalităţi pentru ca de la 1 august angajatori să achite contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru cei cu normă parţială, potrivit adevarul.ro. Măsura este inclusă în noul program de guvernare. Aceasta ar însemna că, începând cu 1 august, chiar dacă un angajat lucrează cu normă parţială – deci sub 40 de ore pe săptămână -, angajatorul îi va plăti contribuţii la pensii şi sănătate cât pentru un salariat care lucrează cu normă întreagă, adică 40 de ore pe săptămână.
Potrivit obiectivelor stabilite în programul de guvernare, până pe data 15 iulie trebuie adoptate în Guvern modificările, astfel încât măsura să intre în vigoare începând cu 1 august. „Începând cu 1 august 2017, vom pune în aplicare două măsuri înscrise în Programul de Convergenţă transmis la UE“, se arată în program. Una dintre acestea vizează: „asigurarea plăţii de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru cei cu timp parţial de lucru şi cei cu plata în acord, în scopul protejării şi acestor categorii de salariaţi prin prisma drepturilor de pensii şi de ocrotire a sănătăţii“.
Potrivit avocatnet.ro, pentru a se aplica din august 2017, Guvernul Tudose ar trebui să decidă prin ordonanţă de urgenţă acest lucru, dat fiind că Parlamentul este în vacanţă în perioada iulie – august 2017 şi nu ar avea cum să fie introdusă prin lege.
Dezbatere pe „split TVA“
De asemenea, Guvernul vrea ca la 1 august să intre în dezbatere noul model de colectare a TVA şi acesta să fie adoptat astfel încât să poată fi implementat începând cu 1 septembrie. Acesta presupune că firmele care activează în România vor fi nevoite să creeze, de la 1 septembrie, un cont de separat pentru TVA, intitulat „Split VAT”, cu ajutorul căruia statul român îşi doreşte reducerea evaziunii pe acest tip de taxare. „Dorinţa este ca, de la 1 septembrie acest an, să se creeze un cont separat de TVA care se va numi «Split VAT». Veţi avea un cont de unde veţi lucra cu TVA-ul atunci când achiziţionaţi sau când faceţi plăţi, dar din acel cont nu veţi putea să retrageţi banii. Aceştia vor fi blocaţi pentru transferul de TVA către furnizor sau către stat”, a explicat Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Acest anunţat a fost taxat de omul de afaceri Marius Ghenea, care a postat pe ghenea.ro: „Dacă tot a apărut această iniţiativă lansată, mi-e teamă că totuşi fară o analiză prea atentă a implicaţiilor, iată şi o contra-propunere: statul român să blocheze, din bugetul său, într-un cont sau mai multe conturi în banci comerciale din România, sumele pe care le datorează companiilor care au de recuperat TVA. În acest fel, ar fi o minimă egalitate de tratament intre contribuabil şi stat (...) antreprenorii corecţi, companiile corecte, şi-au plătit şi până acum TVA în timp ce activităţile ilegale vor continua, deoarece se vor găsi noi metode de a eluda plata TVA, iar cheia evaziunii este în documente false, nu în conturi bancare“.
Pe lângă aceste măsuri, Ministerul Finanţelor trebuie să mai finalizeze şi să lanseze în dezbatere publică, până la 15 august, modificările ce vor fi aduse Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală, astfel încât cel târziu la 15 septembrie acestea să fie aprobate în Guvern/ Parlament.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau