Măsură pentru eliminarea turismului clandestin propusă de antreprenori
Dimensiune font:
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a afirmat că segmentul turismului clandestin, practicat de proprietarii de locuinţe, ar putea fi scos din economia subterană dacă s-ar aplica o impozitare diferenţiată a locuinţelor.
„Din păcate, în fiecare an, aflăm cifre statistice contradictorii, transmise pe diferite canale de colectare, precum ar fi INS: care a raportat, aferent anului 2016, un număr de 84.675 locuri de cazare pe litoralul românesc, în vreme ce Ministerul Turismului a înregistrat un număr de 107.339 turişti, într-un weekend din vârf de sezon, iar Ministerul de Interne raportează, pentru aceeaşi perioadă de sezon, cam 250. 000 de turişti ce intră pe litoral, până la cifra maximă de câte 400.000 de Ziua Marinei. Eu nu înţeleg unde se cazează toţi aceşti turişti, că doar nu toţi au rude în localităţile de pe litoral. Cred că mulţi proprietari de locuinţe practică turism clandestin, fără să se autorizeze şi să plătească impozite, în detrimentul celor care fac investiţii“, a afirmat Daraban, citat de Agerpres.
El a spus că acest fenomen al turismului clandestin „poate fi scos la suprafaţă“ doar prin introducerea unei impozitări diferenţiate a locuinţelor private în funcţie de proiectarea apartamentelor şi de numărul de dormitoare raportat la numărul persoanelor care locuiesc la acea adresă, în imobilul respectiv. „Să admitem că un dormitor ar fi de ajuns pentru câte un membru al familiei, ca spaţiu vital de locuit, iar restul să fie impozitat diferenţiat, ca mijloc de producţie cu scop de cazare turistică şi astfel se poate rezolva o problemă. Cred că veniturile reale realizate în sectorul turistic românesc ar fi pe undeva pe la 4,5-5% din PIB şi nu 1,5%, cât raportează acum INS“, a declarat Mihai Daraban.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
MOLDOVA de 10- „Aderarea la UE ne-a obligat să ne adaptăm la noi realităţi“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau