Medierea, „aur” pentru infractori
Dimensiune font:
Cazurile penale ar putea fi rezolvate pe cale amiabilă. Atât victimele, cât şi infractorii ar putea ajunge la un acord, la plata unor daune, fără a fi necesară o perioadă de detenţie costisitoare pentru stat.
Procedura medierii ar putea fi folosită cu succes şi în speţele penale. Specialiştii în domeniu din Iaşi susţin că atât victimele cât şi infractorii ar avea de câştigat din utilizarea acestei metode concepute iniţial ca un instrument economic. „Cetăţeanul trebuie să fie foarte bine informat asupra tuturor aspectelor ce ţin de bunul mers al vieţii noastre de zi cu zi. Fiecare dintre noi ne confruntăm la un moment dat cu o anumită problemă sau un conflict pe latură penală. Iar noi, cu voie, sau fară voia noastră, ajungem într-o situaţie pe care nu ştim cum să o rezolvăm, şi la care singura speranţă de rezolvare este organul judiciar, Poliţia, Parchetul, Instanţa. De aceea, primul pas pe care îl facem când avem o problemă de rezolvat este să mergem la Poliţie pentru a face o plângere, o reclamaţie asupra unei fapte care sa săvârşit”, susţine Liliana Ştefan, unul dintre cei mai cunoscuţi mediatori ieşeni.
Însă, ceea ce nu se ştie este faptul că aceste conflicte se pot rezolva prin mediere. Organul judiciar este obligat să informeze părţile asupra dreptului de a apela la un mediator pentru rezolvare conflictului existent. „Părţile pot apela la mediator chiar şi înaintea începerii procesului penal. Noul cod penal permite victimei şi făptuitorul/infractorul să spună că au încheiat o înţelegere. În materie penală, marele avantaj al medierii este acela că prin retragerea plângerilor sau împăcarea părţilor, făptuitorul poate scăpa fără înscrierea în cazier a faptei penale” a completat Liliana Ştefan.
Cum să scapi de închisoare
Astfel, pentru a veni atât în ajutorul victimei, dar şi pentru a sprijini reabilitarea infractorului, organul judiciar trebuie să informeze şi să trimită părţile la mediere, să ia act de înţelegerea părţilor prin Acordul de mediere şi să dispună, după caz, începerea sau neînceperea urmăririi penale. „Avantajul constă în timpul redus de soluţionare a unui dosar şi în reducerea considerabilă a cheltuielilor efectuate de către stat în rezolvarea cazului”, susţine mediatorul. De altfel, medierea în aceste situaţii vine şi în avantajul suspecţilor, care în cazul în care contractează serviciile unui mediator pentru a rezolva conflictul pe cale amiabilă, pot chiar scăpa de închisoare, sau, în cazul în care dosarul ajunge la instanţă, judecătorul va lua act de eforturile depuse de inculpat, pentru înlăturarea consecinţelor infracţiunii şi poate să dispună renunţarea la urmărirea penală, sau amânarea aplicării pedepsei.
„Caracterul confidenţial al medierii face ca acestă procedură să fie benefică ambelor părţi, atât din punct de vedere emoţional cât şi din punct de vedere etic”
Liliana Ştefan, mediator
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau