Mediul de afaceri a aflat avantajele medierii
Dimensiune font:
Societăţile de construcţii, agenţiile imobiliare, băncile sau medicii sunt doar câţiva dintre clienţii constanţi ai specialiştilor în mediere. Aceasta este procedura care împiedică orice conflict să ajungă în instanţă. Cu toate acestea, medierea nu este foarte răspândită în regiunea Moldovei.
Obligatorie în soluţionarea conflictelor de pe data de 1 august, medierea este, din păcate, o soluţie care nu a ajuns la urechile multor manageri de companii din Iaşi. Cu toate că în vestul ţării procedura este destul de răspândită, antreprenorii ieşeni se lasă cu greu convinşi să renunţe la procese şi la timpii de aşteptare morţi din sălile de judecată. De aceea, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a adus în faţa mediului de afaceri pe unii dintre cei mai buni specialişti în domeniu. „Am colaborat cu societăţi de construcţii, cu companii germane, în domeniul medical, bancar, am mediat conflicte de muncă, contacte de închiriere sau servicii prestate de agenţii imobiliare. Deschiderea pe Iaşi a societăţilor este mult mai mică decât în alte regiuni ale ţării”, a precizat mediatorul Liliana Ştefan.
Aceasta a prezentat o serie de cazuri privind aplicarea tehnicilor de mediere în conflictele de afaceri. „O renumită societate de construcţii din Iaşi s-a aflat în conflict deschis cu una de prestări servicii din Alba Iulia. Cei din Alba au solicitat procedura de mediere, dar compania ieşeană nu a vrut să audă de acest lucru. M-au trimis direct la avocat. Am insistat mult pentru ca managerul să mă primească. Până nu i-am spus eu, managerul ieşean nu ştia nimic despre mediere, cu toate că era datoria avocatului să îi spună despre acest lucru”, a povestit mediatorul.
500 de lei medierea
Un exemplu de succes al specialistului în mediere a fost reprezentat de o companie care plasa ieşeni la muncă în Germania, în domeniul construcţiilor. „6 persoane au reclamat firma. Condiţiile de lucru erau mizere, salariile nu erau plătite la timp, nu li se dădea raţia de mâncare, iar în România, cu toate că li s-a promis acest lucru, nu li s-a plătit contribuţia la CAS. După procedura de mediere, aceştia şi-au luat banii, inclusiv pe contractele pe care le aveau încheiate în Iaşi şi le-au fost achitate dările peste tot”, a completat Liliana Ştefan.
Cu toate acestea, domeniul în care ieşeanca activează nu este unul scutit de evenimente neplăcute. Remuneraţia pentru serviciile prestate este unul dintre aspectele la care orice practician trebuie să aibă grijă. Multă lume are credinţa că medierea este un serviciu oferit gratuit. În fapt, doar informarea, faza care precede activitatea propriu-zisă de mediere este gratuită, iar restul serviciului este taxat, în general, în urma unei negocieri. Tarifele, însă, sunt în medie de 500 de lei. (Dana Chiru)
„Taxele în instanţă sunt diminuate cu 50% dacă se apelează la procedura de mediere şi se face dovada acestui lucru. Şi o reducere de 20% este mare, dar de 50%!”
Liliana Ştefan, mediator
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau