Mediul de business ieşean pune lupa pe salariul minim
Dimensiune font:
Salariul minim pe economie nu vă creşte de la 1 ianuarie 2016 aşa cum stabilise Guvernul Ponta, potrivit proiectului de buget pe anul viitor * măsura nu va avea un impact răsunător asupra economiei * atât mediul public, cât şi cel privat nu vor fi afectate de această decizie a noului Guvern, consideră economiştii ieşeni * lipsa productivităţii ar fi principala cauză care menţine venitul nemodificat
Noul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că salariul minim nu va creşte de la 1.050 lei la 1.200 lei, odată cu 1 ianuarie 2016. Această decizie are la bază necesitatea efectuării unui studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat. „Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României”, a declarat Anca Dragu.
Aşadar, salariul minim nu va creşte de la 1 ianuarie, întrucât Guvernul nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei într-un timp aşa scurt, astfel că majorarea nu este cuprinsă în proiectul de buget pentru anul viitor. Majorarea salariului minim ar putea avea un impact negativ îndeosebi în mediul privat deoarece orice creştere a salariilor trebuie să fie strâns legată şi de o creştere a productivităţii. „Nemajorarea salariului minim nu afectează nici mediul public, nici pe cel privat. În ceea ce priveşte mediul privat, orice creştere a salariilor are legătură cu creşterea productivităţii, niciun antreprenor nu îşi permite să plătească salarii mai mari dacă nu au legătură şi cu o creştere a productivităţii, doar pentru că aşa a decis un Guvern sau altul”,este de părere Dan Chirleşan, conferenţiar în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor din Iaşi.
În contextul unei productivităţi stagnante a economiei româneşti creşterea salariului minim pare să fie nejustificată. „Nu se justifica o creştere aşa galopantă a salariului minim pentru că productivitatea României nu a crescut în aşa măsură încât să permită majorarea salariului minim”, consideră Paul Butnariu, preşedinte al Camerei de Comerţ Iaşi. O creştere a salariului minim fără a realiza un riguros studiu de impact, ar putea conduce la migrări ale angajaţilor către zonele pieţei gri şi negre. „O creştere a salariului minim fără a avea o legătură directă cu creşterea productivităţii ar avea impact asupra economiei albă-gri-neagră, adică ar conduce la o migrare spre zonele cu fiscalitate scăzută sau chiar de evaziune fiscală”, a mai precizat Chirleşan.
Ce se întâmplă în mediul public
Mediul public nu va fi nici el afectat de această măsură întrucât plata tuturor salariaţilor din instituţiile statului se realizează din banii publici, bani de care Guvernul încă nu se ştie dacă dispune mai ales dacă ţinem cont de creşterile salariale aprobate în acest an în zona bugetarilor. Un alt motiv pentru care mediul public nu va fi afectat de această măsură este legat de faptul că în cele mai multe instituţii ale statului oricum salariile sunt ceva mai mari decât în mediul public. „În instituţiile publice, în general, dacă avem în vedere aceleaşi trepte de experienţă, salariile sunt oricum mai mari decât în mediul privat, deci nici aici nemajorarea salariului minim nu ar avea un impact deosebit şi consider că tocmai datorită acestui lucru nu se impune o creştere a salariului minim”, a explicat Dan Chirleşan. Deşi pare paradoxal pentru cei mai mulţi dintre români faptul că salariul minim nu va creşte din ianuarie 2016 are un efect pozitiv. „Această măsură consider că pune mai puţină presiune pe angajaţi şi pe economia românească în sine”, a mai spus Butnariu. Georgiana BĂNUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau