Mesajul şefului ASF, Mişu Negriţoiu, pentru mediul de afaceri din Moldova
Dimensiune font:
Prezent la Iaşi în cadrul evenimentului „Piaţa Asigurărilor în Moldova“, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a răspuns unor întrebări legate de nivelul încrederii românilor în serviciile oferite de firmele de asigurări, dar şi de nevoile mediului de business din regiune * acesta a detaliat şi tendinţele din piaţă pentru 2016
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a luat parte la dezbaterea „Piaţa Asigurărilor în Moldova“, organizată la Iaşi. În cadrul evenimentului, principalii jucători din domeniu au făcut o radiografie a pieţei din Moldova. Totodată, Mişu Negriţoiu a răspuns şi la câteva întrebări privind evoluţia acestei pieţe şi dificultăţile pe care le întâmpină mediul de business din regiune.
Radiografia pieţei de asigurări din Moldova FOTO
Au încredere românii în firmele de asigurare şi în serviciile pe care acestea le oferă?
Cred că nivelul încrederii este în creştere. Nu avem un sondaj, nu am luat încă pulsul pieţei, cantitativ, dar din ceea ce observăm, încrederea este în creştere şi este misiunea nostră să reclădim încrederea românilor în produsele de asigurări din piaţă. Vom ridica şi mai mult nivelul de încredere când nu vor mai fi întârzieri la plata despăgubirilor pe care firmele din piaţă le au de achitat faţă de consumatori. Până acum ne-am ocupat de stabilizarea financiară a firmelor de asigurări pentru ca acestea să aibă cu să plătească despăgubirile, iar acest lucru este în mare parte realizat. Vom lua pulsul încrederii şi al despăgubirilor, anul viitor.
Câtă încredere să mai aibă consumatorii care aşteaptă despăgubiri din partea companiilor care acum sunt în pragul falimentului?
Aş putea să le transmit acestora să aibă încredere 100% pentru că, aşa cum am mai anunţat până acum, avem suficienţi bani. Tot programul nostru de compensare se concentrează, în principal, pe consumatorii individuali, pentru că acolo limita compensării este suficient de mare ca să se acopere pagubele. Dacă în câteva zile instanţa va declara falimentul Astra, în 24 de ore sau chiar mai repede se pot plăti imediat despăgubirile. Sunt deja mii de dosare procesate şi nu se aşteaptă decât decizia instanţei pentru a se face plăţile.
Care sunt nevoile şi riscurile la care este supus mediul de afaceri local?
Important este ca mediul de business să nu fie copleşit de problemele cu care se confruntă în fiecare zi. Ar trebuie să privească totul ca o provocare. În cadrul dezbaterii s-a subliniat necesitatea îmbunătăţirii infrastructurii, ce deja se reflectă în proiectul Aeroportului, care contează foarte mult. Nu cred că trebuie să-şi lege speranţele de autostradă, ăsta este un subiect pe termen lung. Un alt risc ar fi ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar Iaşul este mai influenţat faţă de alte zone. Erau investitori care se uitau la Iaşi ca la o bază de producţie pentru export ieftin în Ucraina, în principal, dar nu numai, evenimentele îi dezavantajează, să sperăm că nu pentru o perioadă lungă. În rest, cu multă îndrăzneală, cu mult curaj şi determinare se pot face lucruri în Iaşi foarte frumoase.
Care vor fi tendinţele pentru 2016 la nivelul primelor de asigurare?
Tendinţele sunt strâns legate de frecvenţa accidentelor şi incidentelor. În această piaţă, normalitatea înseamnă să fie plătite daunele la timp. Noi am pus presiune ca societăţile de asigurări să ţină rezerve pentru plata pagubelor. Ar trebui să existe rezerve suficiente, dar, probabil, creşteri marginale de preţuri vor avea loc tocmai din cauza frecvenţei incidentelor şi ele vor fi regionale. Nu ar trebui să ne aşteptăm la nişte majorări spectaculoase, cred că sunt sub control.
O caracteristică principală a pieţei de asigurări din Moldova este concentrarea în jurul a doi poli regionali, Iaşi şi Suceava, care împreună au peste o treime din subscrieri. Mai mult de jumătate din afacerile asigurătorilor în regiune, peste 300 de milioane de lei, vin din poliţele auto obligatorii (RCA), în timp ce asigurările facultative Casco aduc aproximativ o cincime din afaceri, circa 115 milioane de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau