Moldova are cele mai puţine parcuri industriale
Dimensiune font:
Cea mai săracă regiune a ţării este la fel de vitregită şi atunci când analizăm situaţia spaţiilor destinate producţiei industriale * potrivit datelor de la Ministerul Dezvoltării, din cele aproape 2.900 de hectare pe care se întind parcurile industriale la nivel naţional, doar 3,3% sunt în judeţe din Regiunea de Nord-Est
O analiză a situaţiei parcurilor industriale care au luat fiinţă cu aprobarea Ministerului Dezvoltării arată faptul că Regiunea de Nord-Est are foarte puţine astfel de spaţii. De fapt, din totalul suprafeţei destinate unor astfel de spaţii care la nivel naţional este de peste 2.896 hectare, doar 96 de hectare sunt în judeţele Moldovei, în timp ce în Cluj sau Prahova sunt cele mai multe astfel de parcuri, fiecare având chiar şi 90 de hectare. Practic, doar 3,3% din suprafaţa de parcuri industriale de la nivel naţional este amenajată în judeţele Neamţ, Bacău, Botoşani, Suceava şi Iaşi.
Primul parc industrial înfiinţat în Regiunea de Nord-Est a fost cel de la Botoşani, care datează din 2003. Parcul Industrial Botoşani este gestionat de asocierea constituită din trei societăţi comerciale alături de Consiliul Local, iar suprafaţa pe care o oferă este de aproape 13 hectare. Potrivit datelor de la Ministerul Dezvoltării, spaţiul este operaţional. Cel de la Neamţ- Parcul Industrial Ceahlău Piatra Neamţ, deţinut de Mecanica Ceahlău SA, a devenit operaţional în 2004, iar potrivit datelor de la Ministerul Dezvoltării acesta are 10,4 hectare. Aproape 10 ani mai târziu a apărut spaţiul de la Bacău- Parcul Industrial HIT Hemeiuş, care se întinde pe o suprafaţă de 10,8 hectare şi care a devenit operaţional în 2013. Cele mai recente astfel de spaţii sunt la Iaşi, în comuna Miroslva, şi la Suceava. Acesta din urmă este înfiinţat în baza unui ordin din 2016, este gestionat de Primăria Siret, iar suprafaţa pe care se întinde este de aproape 16 hectare.
Miroslava ia faţa Iaşului
Cel mai mare parc industrial din Regiunea de Nord-Est este amenajat la Miroslva, comuna de la marginea municipiului Iaşi. Miroslava Industrial Parc se întinde pe o suprafaţă de 46,4 hectare, iar deja jumătate din suprafaţă este ocupată, spaţiile putând fi operaţionale din 2018. „Acum, avem undeva la peste 20 de hectare ocupate de clienţi greenfield. Aceştia îşi vor construi propriile spaţii în funcţie de nevoile de producţie. În prezent, avem cam 20 de clienţi“, a explicat Dorel Codină, directorul Miroslava Industrial Parc. Printre clienţii care deja au contractat terenuri se numără firmele Electra, Gemini Cad Systems, Fildas Trading, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din România, dar tipografia Masterprint. „Investiţiile comunei sunt defalcate. Anul acesta vor fi făcute investiţii în reţelele de utilităţi şi o parte din drumuri, iar costurile vor fi de 3-4 milioane de lei. Spaţiile clienţilor din parcul industrial vor deveni operaţionale din 2018“, a punctat coordonatorul parcului industrial.
Clusterele din Moldova, apreciate la nivel european
Reţeaua de drumuri ce va fi amenajată de primărie va avea 7,3 kilometri. „Pe lângă avantajele oferite de noi, ca parc, rezidenţii beneficiază şi de facilităţile fiscale oferite prin Legea 186/2013 prin care sunt scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor locale pe clădiri“, a afirmat Dorel Codină. În timp ce la Miroslava creşte cel mai mare parc industrial din Moldova, şefii Primăriei Iaşi se chinuie de ani buni să facă un astfel de parc în zona fostului Combinat de Utilaj Greu, dar deocamdată proiectul este doar la stadiul de idee. Totodată, la Consiliul Judeţean este în curs de avizare un parc industrial, dar, deocamdată, în judeţul Iaşi, doar spaţiul de la Miroslava este avizat de Ministerul Dezvoltării.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau