MOLDOVA de 10- Perspective pentru regiune la debutul unui nou deceniu în Uniunea Europeană
Dimensiune font:
După primii zece ani de la momentul în care România a aderat la spaţiul comunitar european, s-au înregistrat schimbări importante atât la indicatorii economici, cât şi în ceea ce priveşte mentalitatea * pentru următoarea decadă, oamenii de afaceri , dar şi şefii din administraţie s-au arătat optimişti * cu toate acestea, în prezent, din noul exerciţiu financiar 2014-2020 sunt mai multe linii de finanţare lansate, dar gradul de absorbţie este de-a dreptul ruşinos
În momentul în care România şi-a început periplul ca membru al Uniunii Europene, Regiunea de Nord-Est era considerată cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar. După primii zece ani şi câteva sute de milioane de euro rulate în economia fiecărui judeţ din regiune, au început să apară şi efectele. La finalul lui 2016, şeful Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a anunţat că zona nu mai este considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană. „Nu suntem cea mai săracă regiune din UE. Avem o veste bună. Nu mai suntem ultima regiune din UE, suntem pe locul cinci de la coadă. Ceea ce este important pentru că arată că ritmul nostru de dezvoltare este mai accelerat decât al altor regiuni”, a spus Asandei.
Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“
Astfel, un rol important în repornirea motoarelor de dezvoltare din regiune l-au avut fondurile europene alocate în exerciţiul financiar 2007-2013, perioadă în care zona a excelat la ritmul de absorbţie. Astfel, Regiunea Nord-Est se situează pe primul loc în clasamentul regiunilor din România ca valoare a fondurilor absorbite, peste 600 de milioane de euro, şi pe poziţia a doua, după Nord-Vest, ca procent utilizat din alocarea regională (peste 90%). Nu acelaşi lucru se aplică şi pentru noul exerciţiu financiar. „Evoluţia POR 2014-2020 la un an jumătate de la adoptare, un program complex, cu 12 axe, bazat pe competitivitate, nu este cea aşteptată. Regiunea Nord-Est are, prin acest program, o alocare de peste 1 miliard de euro fonduri nerambursabile, reprezentând 17,51% din alocarea publica naţională. Cheltuirea alocării regionale rămâne o mare provocare. Fără măsuri urgente, asumate de la nivel naţional, vom ajunge la dezangajare“, au atras atenţia reprezentanţii Organismului Intermediar POR.
Probleme în noul exerciţiu financiar
La o întâlnire din această săptămână de la ADR Nord-Est, şefii administraţiei din cele şase judeţe ale regiunii au fost informaţi cu privire la nivelul foarte scăzut al fondurilor europene din exerciţiu financiar european 2014-2020. „Este necesar să accelerăm atragerea de fonduri europene pentru că suntem subunitari la nivel naţional, 0.86%, practic suntem pe cota de îngheţ. Trebuie să găsim soluţii atât la nivel legislativ, cât şi la nivelul depunerii de proiecte“, a transmis primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.
În acest moment, prin POR 2014 - 2020 sunt deschise doar jumătate din axele de finanţare. Practic, se pot depune proiecte pe axa 2, prioritatea de investiţii- microîntreprinderi, unde alocarea pe regiune este de 40,9 milioane de euro. Termenul a fost prelungit până în aprilie. În cadrul liniei de investiţii 2.2 - „Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor”, unde alocarea financiară pe regiune este de peste 30 de milioane de euro. Pe axa 3 a programului au fost lansate două linii de finanţare, unde pentru investiţii în clădiri publice sunt disponibile peste 50 de milioane de euro. Pe axa prioritară 6 - 6.1, „Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale“ sunt alocate fonduri de aproape 140 de milioane de euro.
Bani pentru incubatoarele de afaceri
Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, la nivelul Regiunii de Nord-Est urmează să fie disponibile sume de peste 20 de milioane de euro. Fondurile sunt alocate prin prioritatea de investiţii 2.1. „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin incurajarea creării de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri“ - 2.1.B Incubatoare de afaceri.
În acest moment, condiţiile de finanţare a incubatoarelor de afaceri prin POR au fost supuse consultării publice. „Eventualele observaţii şi propuneri pot fi transmise la adresa info@mdrap.ro , până la data de 21.03.2017“, transmis reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Mesaje pentru următorul deceniu
În cadrul campaniei „Moldova de 10“, oamenii de afaceri şi reprezentanţii administraţiei publice s-au arătat încrezători pentru următorul deceniu, chiar dacă noul exerciţiu financiar nu a debutat în forţă. „Eu sunt optimist pentru următorii zece ani. Cred că diferenţa dintre România şi Occident va fi mai mică şi că va fi un recul al forţei de muncă pentru că atât la nivel de infrastructură, cât mai ales la cel salarial va fi o diferenţă foarte mică. Spun asta pentru că ne uităm la celelalte state care au intrat după ţările care au constituit UE şi vedem că ele au reuşit să crească“, a afirmat Valeriu Iftime, care deţine Elsaco Botoşani. Acelaşi mesaj a fost transmis şi de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, Elena Miron: „Există o tendinţă naturală de progres. Nu cred că se poate regresa, chiar dacă mergem mai greu, chiar dacă avem lacune de tot felul, societatea progresează. Cred că intrarea în UE clar ne-a săltat, ne-a ajutat ca progresul să devină mai rapid, contează banii care au venit, faptul că am avut de respectat nişte reguli şi cu siguranţă că urmează să progresăm“.
„Important este să punem bazele dezvoltării prin resurse proprii, prin valorificarea potenţialului şi oportunităţilor pe care le avem deja. Avem iniţiative, avem oportunităţi de dezvoltare, avem strategie, suntem regiune pilot în câteva proiecte europene”- Vasile Asandei, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est
La 1 ianuarie 2007 România a intrat în Uniunea Europeană şi odată cu ea şi cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar: Regiunea de Nord-Est. Zece ani mai târziu, regiunea continuă să fie la coada clasamentului în ceea ce priveşte nivelul de trai. Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei prezintă o radiografie a evoluţiei comunităţii în ultimul deceniu. Prin campania „Moldova de 10“ punem lupa pe modul în care au fost accesate fondurile europene, care sunt cele mai reuşite proiecte derulate în regiune, dar scoatem în prim plan şi punctele în care mai avem de lucrat în următorul deceniu.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
MOLDOVA de 10- „Aderarea la UE ne-a obligat să ne adaptăm la noi realităţi“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau