Moldova este pe ultimul loc în programul „Comerţ 2016“ EXCLUSIV
Dimensiune font:
Reprezentanţii Ministerului Economiei au finalizat selecţia proiectelor depuse în cadrul „Programului de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă” * din Regiunea de Nord-Est au fost nominalizaţi doar 4 solicitanţi din 162 admişi * practic, pe acest program ne situăm pe ultimul loc în ceea ce priveşte beneficiari eligibili
Lipsa de performanţă a mediului de business din Regiunea de Nord-Est se poate observa şi în cea mai recentă listă cu aplicanţi admişi în cadrul „Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă” (Comerţ Servicii 2016). Astfel, Direcţia de Antreprenoriat şi Programe pentru IMM din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a publicat vineri, lista aplicanţilor admişi în limita bugetului pe Programul Comerţ 2016.
Interesant este că din cele 162 de aplicaţii, toate având punctaj maxim, respectiv 100 de puncte, doar 4 sunt depuse prin Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Iaşi. Practic, mai puţin de 2,5% din numărul de proiecte admise au fost înaintate de firme din Regiunea de Nord-Est. Fondurile totale puse la bătaie sunt de peste 21 de milioane de lei. Firmele puteau primi finanţare pentru „întărirea capacităţii de promovare a produselor şi serviciilor de piaţă“ şi „dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă“.
Topul oficial al celor mai puternice firme din Iaşi
Cine va beneficia de bani
În primele zece firme selectate s-a aflat doar una din Moldova, respectiv SC Miron Cont-Audit SRL. Societatea, care are ca domeniu de activitate „contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniu fiscal“, a raportat o cifră de afaceri pe 2015 de peste 1,2 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi a fost de 22.
O altă societate selectată în cadrul programului este SC Curăţătoria Omniclean SRL, care anul trecut a derulat afaceri de peste 2 milioane de lei. Firma cu domeniu de activitate „spălarea şi curăţarea articolelor textile şi a produselor din blană“ a avut un număr mediu de 35 de salariaţi.
Din partea OTIMMC Iaşi a mai depus un proiect selectat şi SC Dalving SRL din Bacău. Firma realizează lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 650.000 de lei. Cea de a patra societate este SC Damasem SRL din Iaşi şi are ca domeniu de activitate „coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare“. Cifra de afaceri raportată de firma din Iaşi, pe anul trecut, a fost de 166.509 lei.
Criterii de selecţie
Beneficiari în programul Comerţ 2016 sunt IMM-uri şi societăţi cooperative. Valoarea finanţării este de maxim 90% din cheltuielile eligibile, exclusiv TVA, dar nu mai mult de 135.000 de lei. Firmele au avut termene de depunere între 12.07. 2016 şi până la 21.07.2016.
Motoarele tehnologiei informaţiei şi dezvoltării la Iaşi
Bugetul total a fost de 21.049.000 lei. Scopul acestui program este „sprijinirea operatorilor economici, societăţi şi societăţi cooperative, prin facilitarea accesului la finanţare, în scopul îmbunătăţirii performanţelor economice şi tehnice ale acestora, urmărind adaptarea la cerinţele determinate de statutul României ca stat membru al Uniunii Europene, prin creşterea nivelului de competitivitate, crearea şi menţinerea locurilor de muncă, sporirea protecţiei consumatorilor şi securităţii alimentare“. La nivel naţional, cele mai multe societăţi care vor primi sprijin de la Guvern pe acest program au depus proiecte prin OITMMC Ploieşti şi Cluj-Napoca.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau