Moldova este vulnerabilă în faţa dezastrelor naturale
Dimensiune font:
Cea mai recentă analiză a datelor pentru Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) la nivelul judeţelor din Regiunea de Nord-Est reprezintă un semnal de alarmă * zona are unele dintre cele mai scăzute procente de imobile asigurate, iar Vasluiul, unul dintre cele mai sărace judeţe, se află pe ultimul loc din ţară la acest capitol
În contextul cutremurului de acum câteva zile, oficialii Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrag atenţia asupra ratei reduse a asigurărilor obligatorii împotriva dezastrelor naturale încheiate de proprietari.
„În comparaţie cu alte ţări, precum Italia, unde proprietarii de locuinţe nu sunt protejaţi printr-un sistem naţional, în România avem poliţa PAD, care pentru un tarif anual de 10 sau 20 euro, acoperă despăgubiri în limita sumei de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Din păcate, conştientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mică, iar proprietarii aleg să nu încheie o poliţă de asigurare. Chiar dacă în România beneficiem de un sistem naţional de asigurare obligatorie a imobilelor, cu tarife modice, mai puţin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinţe sunt asigurate prin poliţa obligatorie”, a declarat Nicoleta Radu-Neacşu, directorul general PAID România.
Situaţia cea mai alarmantă este la nivelul judeţelor din Regiunea de Nord-Est. Practic, la nivelul judeţului Vaslui se înregistrează un grad de cuprindere în asigurare de 8,81%, fiind raportate 15.498 de poliţe obligatorii PAD. În judeţul Botoşani sunt 17.360 de astfel de poliţe, gradul de acoperire ajungând la 9,81%. În topul celor mai puţin asigurate locuinţe se mai situează Neamţ, cu 31.569 de poliţe şi un grad de cuprindere e 14,52%. Celelalte trei judeţe din regiune au un grad de cuprindere de peste 17%. Astfel, Iaşul are un grad de acoperire de 17,59% (55.904 de poliţe), Bacăul are 17,65% (49.523 de poliţe) şi Suceava cu un procent de 17,82% (47.668 poliţe).
Topul oficial al celor mai puternice firme din Iaşi
La nivel naţional, numărul poliţelor de tip PAD este în creştere, dar este încă la un nivel redus. Conform statisticilor PAID, publicate la finalul lunii august 2016, numărul poliţelor în vigoare a crescut cu 14,49% la 1.730.262, de la 1.511.219, cu un an înainte. Printr-o poliţă PAD, în cazul unui dezastru natural (cutremur, inundaţie, alunecare de teren), proprietarul unui imobil de tip A este despăgubit cu suma de 20.000 de euro în timp de proprietarul unei locuinţe de tip B are o sumă asigurată de 10.000 de euro.
Din păcate, chiar locuitorii din zonele cu risc seismic ridicat sunt cei care nu îşi asigură casele. Prin urmare, în regiunea geografică Moldova, arie de impact pentru seismele cu epicentru în Vrancea, doar 15,89% din locuinţe sunt asigurate, în timp ce în Banat sau Dobrogea gradul ajunge la 26,81% şi respectiv 21,93%. În Capitală, gradul de cuprindere este de 38,51%, în mare parte stimulat şi de fondul imobiliar contractat în ultimii ani prin credite bancare.
Penurie de forţă de muncă sezonieră
Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare -ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Gothaer Asigurări şi Uniqa Asigurări-, acţionari PAID.
Cele mai mari daune plătite de PAID în Moldova s-au înregistrat în Bacău- 51.962 de lei şi Suceava – 44.397 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau