MOLDOVA nu mai este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană
Dimensiune font:
Regiunea de Nord-Est s-a aflat ani la rândul pe ultimul loc în spaţiul comunitar, în ceea ce priveşte gradul de dezvoltare * după un exerciţiu financiar european în care a excelat la absorbţie, zona îşi revine treptat * din păcate, noul ciclu financiar 2014-2020 a început cu stângul
O veste bună despre Regiunea de Nord-Est a fost dată, la începutul acestei săptămâni, la Suceava. Şeful Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a anunţat că zona nu mai este considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană. „Nu suntem cea mai săracă regiune din UE. Avem o veste bună. Nu mai suntem ultima regiune din UE, suntem pe locul cinci de la coadă. Ceea ce este important pentru că arată că ritmul nostru de dezvoltare este mai accelerat decât al altor regiuni”, a spus Asandei.
Un rol important în repornirea motoarelor de dezvoltare din regiune l-au avut fondurile europene alocate în exerciţiul financiar 2007-2013, perioadă în care zona a excelat la ritmul de absorbţie. Pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, absorbţia la nivel regional este de 87,08%, dar după depunerea ultimei declaraţii de cheltuieli se estimează un procent de 90%. Astfel, Regiunea Nord-Est se situează pe primul loc în clasamentul regiunilor din România ca valoare a fondurilor absorbite, peste 600 de milioane de euro, şi pe poziţia a doua, după Nord-Vest, ca procent utilizat din alocarea regională (peste 90%).
Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“
Nu acelaşi lucru se aplică şi pentru noul exerciţiu financiar. „Evoluţia POR 2014-2020 la un an jumătate de la adoptare, un program complex, cu 12 axe, bazat pe competitivitate, nu este cea aşteptată. Regiunea Nord-Est are, prin acest program, o alocare de peste 1 miliard de euro fonduri nerambursabile, reprezentând 17,51% din alocarea publica naţională. Cheltuirea alocării regionale rămâne o mare provocare. Fără măsuri urgente, asumate de la nivel naţional, vom ajunge la dezangajare“, a susţinut Nicolaie Burghelea, directorul Organismului Intermediar POR.
Brand regional
În acest sens, reprezentanţii ADR Nord-Est au prezentat şi planurile pentru noul an. „Obiectivele majore ale ADR Nord-Est pentru 2017 sunt creşterea rolului ADR Nord-Est în planificarea, programarea şi implementarea programelor de dezvoltare regională şi activarea unui mecanism coerent de dezvoltare economică a regiunii, bazat pe planificare strategică implicarea actorilor publici, privaţi, mediului universitar şi a societăţii civile“, a declarat Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est. El a mai spus că se lucrează la brandul regional, care ar urma să fie finalizat până la sfârşitul anului 2017. „Toate acţiunile noastre vor fi derulate sub acest brand. La târgurile din Expo Real Munchen şi Krynica din Polonia din 2017, cele şase judeţe din regiunea nord est va avea o participare unitară, toate cele şase judeţe şi ADRNE, sub brandul regional. Vom fi o regiune cu o identitate proprie”, a punctat şeful ADR Nord-Est.
Asandei a mai declarat că ADRNE îşi propune să-şi extindă activitatea şi dezvoltarea economică şi socială să fie realizată prin alte instrumente decât programele operaţionale pentru că deja se pune problema ca în exerciţiul financiar 2020-2026 să apară modificări în distribuţia fondurilor europene. „Important este să punem bazele dezvoltării prin resurse proprii, prin valorificarea potenţialului şi oportunităţilor pe care le avem deja. Avem iniţiative, avem oportunităţi de dezvoltare, avem strategie, suntem regiune pilot în câteva proiecte europene”, a mai declarat directorul ADR Nord-Est.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau