Moldova oferă oportunităţi în domeniul biotehnologiei
Dimensiune font:
La nivelul Regiunii de Nord-Est s-a făcut o inventariere a posibilităţilor de dezvoltare într-o zonă de interes precum cea a biotehnologiei * astfel, s-au punctat oportunităţi în sectoare precum agricultură, medicină sau industrie
În Regiunea Nord-Est, biotehnologiile sunt un sector cu un real potenţial de specializare inteligentă. Asta reiese din raportul realizat după o vizită la Iaşi a oficialilor din cadrul Comisiei Europene. „Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, împreună cu DG Politica Regională şi Urbană şi Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, a organizat în data de 6 iunie 2016, la Iaşi, un atelier de lucru care a avut ca scop identificarea oportunităţilor antreprenoriale din Regiunea Nord-Est. Raportul a fost finalizat acum, iar posibilităţile pentru derularea de investiţii au fost grupate în patru segmente diferite din domeniul biotehnologiilor“, au transmis reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Astfel, s-au punctat oportunităţi în sectoare precum agricultură sau medicină. „Biotehnologia permite tuturor acestor industrii să genereze produse noi sau unele mai bune, de multe ori cu o mai mare viteză, eficienţă şi flexibilitate. Biotehnologia prezintă un semnificativ potenţial pentru viitor“, au transmis specialiştii prezenţi la atelierul de la Iaşi.
Lista firmelor din Moldova care vor ajutoare de stat EXCLUSIV
Concret, aceştia au identificat ca oportunităţi de utilizare a biotehnologiilor în agricultură - reciclarea deşeurilor agricole şi o mai buna utilizare a lânii, utilizarea de produse agricole în diverse industrii precum produse farmaceutice, produse cosmetice, produse alimentare, sănătate, dar şi îmbunătăţirea sectorului ecologic, inclusiv prin certificare. În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii, biotehnologia ar putea să ajute la crearea de „sisteme de management integrat a sănătăţii publice, realizarea de probiotice şi antibiotice, dar şi dezvoltarea de noi produse farmaceutice“. Totodată, s-ar putea realiza un sistem de informare regional pentru finanţarea cercetării şi transferului tehnologic.
Profit la una dintre cele mai longevive firme din Suceava
Alte oportunităţi ar fi „Sprijinirea dezvoltării lanţurilor valorice sectoriale în Regiunea de Nord-Est, cu legături interregionale la nivel european; Recuperarea şi exploatarea diverselor tipuri de deşeuri; Exploatarea sinergiilor dintre sectorul agricol şi energetic“. Mai mult, biotehnologiile ar mai putea fi orientate către protecţia mediului, reducerea poluării şi recuperarea deşeurilor, pentru tratarea apelor reziduale şi furnizarea apă potabilă pentru zonele rurale.
Aceste oportunităţi de valorificare a biotehnologiilor contribuie la conturarea portofoliului regional de proiecte aferent Axei 1 - Transfer tehnologic a Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, care se va constitui ca sursă de finanţare pentru acestea până în 2020. Suma alocată la nivel naţional pe axa prioritară 1 din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 este de peste 206 milioane de euro şi vizează proiecte de creare, modernizare şi extindere a infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic, inclusiv dotare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau