Moldovenii au mers cu sacul de bani la Fisc
Dimensiune font:
Ghişeele Agenţiilor Judeţene a Finanţelor Publice din Moldova au fost luate cu asalt de contribuabili, în 2016 * cei mai harnici au fost cei din Botoşani şi Vaslui, în timp ce la Iaşi au fost încasaţi cei mai mulţi bani, peste 2,3 miliarde de lei * interesant este că din cele peste 5,1 milioane de operaţiuni făcute la Trezorerie, mai bine de jumătate au fost în numerar
Contribuabilii arondaţi celor şase administraţii judeţene ale finanţelor publice din regiune împreună cu Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii au achitat peste 9,6 miliarde de lei. Faţă de nivelul încasărilor estimate la începutul anului, s-a înregistrat o creştere de 3,44%. „Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Botoşani a avut cea mai mare creştere a încasărilor faţă de programul stabilit de către ANAF pentru activitatea fiscală, respectiv un procent de 108,63%, urmată de AJFP Vaslui, AJFP Bacău cu 108,04% respectiv 107,26%. În cifre absolute diferenţele cele mai mari, faţă de programul de încasări, se înregistrează la AJFP Iaşi cu venituri în suma de 97,85 milioane lei, AJFP Bacău cu 88,16 milioane lei şi AJFP Neamţ cu 67,55 milioane lei“, se arată în analiza Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi.
Probleme la unitatea privind firmele
Singura unitate care nu şi-a îndeplinit programările este Administraţia pentru Contribuabilii Mijlocii, constituită la nivelul regiunii începând cu data de 1 februarie 2016. Astfel, programarea era de peste 2,37 miliarde de lei, iar nivelul realizărilor a fost de 2,29 de miliarde de lei. Practic, nu s-au colectat în jur de 83 de miliona de lei, iar procentul realizat a fost de doar 96,5%.
Cei mai mulţi bani colectaţi de la contribuabili s-au dus spre de stat, peste 47,46%, respectiv 4,5 miliarde de lei. La bugetul asigurărilor sociale de stat s-au repartizat 34,08% din sume, la bugetul fondului naţional unic de sănătate 17,03%, iar la şoman 1,43%.
Tunuri puse pe persoanele juridice
Pe parcursul anului trecut, au fost făcute 7.555 inspecţii fiscale, din care 5.330 la persoane juridice, iar 2.225 la persoane fizice. „În urma acestor acţiuni au fost constatate sume suplimentare în cuantum de 1.505,10 milioane lei, din care 1.468,42 milioane lei la persoane juridice şi 36,68 milioane lei la persoane fizice. De asemenea, au fost aplicate 929 amenzi contravenţionale în valoare de 1,86 milioane lei“, reiese din raportul Fiscului. În urma inspecţiilor financiare au fost constatate diferenţe în valoare totală de peste 5 miliarde de lei. Practic, în urma celor 409 acţiuni de control au fost aplicate 123 de amenzi.
Peste 5,1 milioane de operaţiuni de încasare au fost raportate şi de Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publică. Interesant este că aproape 2,7 milioane eu fost făcute în numerar, iar 2,3 prin virament. La nivelul Iaşului s-au înregistrat cele mai multe operaţiuni, respectiv 1,3 milioane de lei, din care peste 920.000 în numerar. Urmează Suceava cu peste un milion de operaţiuni. La Bacău, Neamţ şi Vaslui s-au înregistrat mai multe operaţiuni prin viramente, decât cele în numerar.
La nivelul Direcţiei Regionale Vamale, aflate în subordinea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, amenzile aplicate au avut o valoare de peste 7 milioane de lei. Totodată, au fost confiscate bunuri în valoare de 8,15 milioane de lei. Şeful interimar al Direcţiei Generale, Eugen Ciorici, şi-a anunţat aşteptările pentru noul an în ceea ce priveşte activitatea agenţiilor judeţene şi a celorlalte structuri din subordine. „Sunt convins că şi în anul curent se vor mobiliza pentru întărirea imaginii administraţiei fiscale, îmbunătăţirea relaţiei cu mediul de afaceri astfel încât DGRFP Iaşi să fie la înălţimea aşteptărilor ANAF, mult mai mare faţă de anul trecut şi un etalon pentru celelalte regiuni”, a transmis directorul general al DGRFP Iaşi, Eugen Ciorici.
297,13 milioane lei
Aceasta este valoarea TVA restituită contribuabililor, din care 103,38 milioane lei la nivelul Administraţiei pentru contribuabili mijlocii, 52,07 milioane lei la AJFP Iaşi, iar 40,18 milioane lei la AJFP Suceava.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau