Motive aberante ale ieşenilor de a refuza munca
Dimensiune font:
Sute de tineri absolvenţi au făcut rând la uşa Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi pentru a-şi înregistra dosarele de şomaj * ieşenii abia ieşiţi de pe băncile şcolii susţin că „nu sunt locuri de muncă“ disponibile şi de asta preferă ajutorul de la stat * cu toate acestea, lista cu joburile vacante, publicată săptămânal, arată că în judeţ sunt disponibile peste 1.000 de posturi vacante
O scurtă vizită la agenţia locală de Ocupare a Forţei de Muncă arată cât de „dornici“ sunt tinerii absolvenţi de a intra pe piaţa muncii şi a câştiga cinstit un ban. Motivele pentru care absolvenţii preferă indemnizaţia de şomaj în detrimentul unui loc de muncă sunt diverse. Cei mai mulţi invocă fie lipsa locurilor de muncă, fie faptul că-şi doresc un venit până la aflarea unui răspuns sigur de la facultăţi. „Am absolvit liceul, acum, în mai, am venit să-mi depun dosarul pentru şomaj, deoarece am intrat la facultate la taxă şi nu m-am decis încă dacă am să urmez cursurile sau nu şi în cazul acesta prefer să am un venit sigur. Am încercat să îmi găsesc un loc de muncă, dar veniturile sunt mici şi nu-mi pot permite să mă întreţin şi să plătesc şi o chirie”, a declarat Ioana din Roşcani. Pe de altă parte sunt şi proaspăt absolvenţi care se mulţumesc deocamdată cu indemnizaţia de şomaj. „Prefer indemnizaţia pentru că nu sunt locuri de muncă. Deocamdată vreau şomaj”, a spus Cristina, o tânără din comuna Victoria. Motivul invocat de aceasta este cât se poate de ciudat, dat fiind faptul că numai lista publicată ieri de AJOFM avea peste 1.300 de joburi vacante pentru judeţul Iaşi.
„Doar până în octombrie“
Există însă şi numeroşi absolvenţi care se înscriu la Agenţiile Locale de Ocuparea Forţei de Muncă doar până la aflarea unui răspuns sigur din partea facultăţilor la care au aplicat. „Îmi depun dosarul doar până în octombrie când intru la facultate, am să vin apoi să declar şi nu beneficiez de nimic”, a spus Vlad un proaspăt absolvent de liceu. Absolvenţii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a se prezenta lunar, pe baza programărilor la agenţia la care sunt înregistraţi pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă. De asemenea, absolvenţii care primesc îndemnizaţie mai au următoarele obligaţii: să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi la formarea profesională oferită de agenţie şi să caute activ un loc de muncă.
Mai puţini absolvenţi înscrişi faţă de anul trecut
Absolvenţii din promoţia 2015 care doresc să beneficieze de indemnizaţia de şomaj de 250 de lei trebuie să se înscrie la agenţia locală de ocuparea forţei de muncă, în termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor. Conform legii, absolvenţii unei instituţii de învăţământ cu drepturi sunt considerate persoanele care au minimum 16 ani şi care au obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în una din instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
Oferte de angajare în străinătate
Indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată doar de tinerii care, într-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la serviciile publice de ocupare, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, care în prezent este de 500 de lei. „Anul acesta, avem mai puţi absolvenţi care doresc indemnizaţie faţă de anul trecut când au fost înscrişi un număr de 1.927 de absolvenţi, în luna iunie am avut înscrise 262 de persoane din care 250 erau absolvenţi de liceu în 2015, iar în luna iulie am avut înscrise aproximativ 750 de persoane pentru că în general vin pe ultima suta de metri sau chiar după încheierea celor 60 de zile întrucât nu sunt foarte bine informaţi”, a declarat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.
Beneficii pentru cei care se angajează
Totodată, absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Şi acest drept poate fi solicitat în termen de cel mult 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării. AJOFM a mai arătat că absolvenţii pot beneficia şi de prime de mobilitate. Astfel, cei care în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării. Totodată, tinerii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării. Georgiana BĂNUC
Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la agenţia de ocupare a forţei de muncă sunt: actul de identitate în original şi copie, actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie, adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.
Lista locurilor de muncă publicată ieri de către AJOFM arată că în judeţul Iaşi sunt disponibile un număr de 1.315 locuri de muncă. Cele mai multe posturi vacante se află în construcţii (390) urmate apoi de posturile vacante din servicii (386), confecţii (317) şi industrie (222).
Lista completă cu locurile de muncă vacante poate fi consultată AICI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau