Motoarele economiei ieşene GRAFICE
Dimensiune font:
Firmele care îşi valorifică bunurile peste hotare sunt în continuă expansiune * în primele trei luni ale acestui an, atât importurile, cât şi exporturile au înregistrat creşteri de două cifre
Primul trimestru din acest an a fost unul profitabil pentru firmele din judeţul Iaşi. Cele mai recente date ale Direcţiei Judeţene de Statistică, aferente primelor trei luni din 2016, arată că atât exporturile, cât şi importurile sunt pe un trend ascendent.
Ponturi pentru dezvoltarea economică a Moldovei
Concret, exporturile realizate până la finele lunii martie au avut o valoare de aproape 205 milioane de euro, cu 12,2% mai mari decât în perioada similară a anului precedent. Totodată, importurile raportate în primele trei luni din an au ajuns la o valoare de peste 185 de milioane de euro, cu peste 17% mai mari decât în prima parte a anului trecut. „În perioada 1.01 - 31.03.2016 a fost înregistrat un excedent comercial de 18,3 milioane de euro“, reiese din analiza statisticienilor. Majoritatea schimburilor economice, respectiv peste 68% vizează companii din ţări ale Uniunii Europene. Valoarea exporturilor din această zonă a fost de 140 de milioane de euro, iar cea a importurilor a fost de 129,5 milioane de euro.
Topul partenerilor de afaceri
Interesant este că aproape o cincime din valoarea exporturilor a vizat o ţară non-UE, respectiv Coreea de Sud, unde s-a îndreptat 18,28% din valoarea exporturilor firmelor din Iaşi. Printre cei mai activi parteneri de exporturi sunt firmele din Germania (16,31%), Franţa (10,31%), Cehia (8.07) şi Polonia (5,44%). Totodată, companiile din Germania se află pe primul loc între ţările de unde au fost importate bunuri. Practic, peste 15,3% din valoarea importurilor vizează companii din cea mai activă economic ţară a Uniunii Europene. În top 5 parteneri la nivelul importurilor se mai află Franţa (13,65%), Italia (10,33%), Republica Moldova (9,43%) şi Turcia (6,63%).
Start la banii pentru antreprenorii Moldovei
Cele mai mari ponderi în structura exporturilor şi importurilor sunt reprezentate de maşini, aparate şi echipamente. Concret, peste 62% din exporturi şi o treime din importuri sunt incluse în această categorie. O altă categorie importantă, dar cu procente de peste 11% pe fiecare segment al comerţului internaţional, este reprezentată de produse ale industriei uşoare, aici firmele de confecţii din judeţ având un aport important.
Cele mai puternice firme din Iaşi, Delphi Diesel System România SRL şi Antibiotice, sunt şi printre cele care valorifică cele mai multe produse peste hotare. Creşterile de la nivelul comerţului internaţional s-au regăsit şi în valorile afacerilor celor două companii. Astfel, în 2015, Delphi Diesel System România SRL a raportat o cifră de afaceri record de 1,88 de miliarde de lei şi un profit net de 178,6 milioane de lei. Producătorul de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare şi-a crescut business-ul faţă de 2014, când cifra de afaceri netă a fost de 1,5 miliarde de lei, iar profitul de 131,2 milioane de lei. Totodată, Antibiotice SA a încheiat 2015 cu afaceri nete de 331,7 milioane de lei şi profit de 27,1 milioane de lei.
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau