Noi clarificări privind programul StartUp Nation România FOTO
Dimensiune font:
Reprezentanţii Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Iaşi au organizat ieri două întâlniri la care au participat în jur de 150 de potenţiali beneficiari ai programului guvernamental * cel mai devreme, sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare va debuta la mijlocul acestei luni
Zeci de potenţiali beneficiari ai programului Startup Nation România din Regiunea de Nord-Est au luat parte ieri la două sesiuni de informare legate de condiţiile de realizare a proiectelor. Programul care trebuia să debuteze la începutul lunii mai a fost devansat pentru mijlocul acestei luni. „Estimăm deschiderea aplicaţiei electronice de înscriere la mijlocul lunii, 14-15 iunie. Nu există motive de întârziere la nivel de minister. Perioada de înscriere este de 30 de zile, iar contractele sperăm să le semnăm în august – septembrie 2017, urmând ca efectuarea plăţilor să se facă după această perioadă“, a transmis Narcis Tăbăcaru, şeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Iaşi, for care gestionează derularea programului la nivelul Regiunii de Nord-Est.
Acesta a vorbit şi depsre dificultăţile pe care le întâmpină mediul antreprenorial de la nivelul Regiunii Nord-Est. „Este clar că suntem în urma celorlalte regiuni în ceea ce priveşte forţa capitalului autohton, dar şi educaţia antreprenorială. Antreprenorii din Regiunea de Nord-Est care aplică pe programe nu reuşesc să se califice din cauza punctajului mai mic, iar principala cauză ar fi forţa capitalului autohton. Nu-şi pot permite să angajeze la fel de mulţi oameni ca cei din alte regiuni. Prin programul Startup Nation sunt finanţate şi cheltuielile salariale şi cele cu chiriile, dar şi cele pentru achiziţia de echipamente, ceea ce-l face un program cu adresabilitate largă. Interesul este unul foarte mare pentru acest program“, a punctat şeful OTIMMCI.
Detalii despre program
Potrivit acestuia, aplicanţii trebuie să fie atenţi la completarea dosarului. „Să fiţi atenţi ca ceea ce vreţi să faceţi să se regăsească în codul CAEN. Prin acest program se finanţează un singur cod CAEN, iar ceea ce se cumpără trebuie să aibă legătură cu acest cod, altfel cheltuielile nu vor fi eligibile. Practic, dacă solicit finaţarea pentru producţie, achiziţiile trebuie să aibă legătură doar cu asta“, au explicat oficialii OTIMMCI.
Program amânat
OUG 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii – programul „România Start-Up Nation” a fost înregistrat pe 30 ianuarie 2017 la Senat pentru dezbatere, fiind adoptat în data de 20 martie. La momentul respectiv, programul a fost definit astfel încât se puteau acorda ajutoare de minimis în sumă maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de beneficiari.
Bugetul total al proiectului este de 1,7 miliarde de lei, iar granturile oferite sunt de 100.000 de lei pentru antreprenorii care creează un loc de muncă şi maximum 200.000 de lei pentru cei care înfiinţează şi menţin 3 ani două locuri de muncă. „Pentru a putea aplica trebuie să îndeplineşti trei condiţii. Prima este ca să ai o firmă înfiinţată după 30 ianuarie 2017, să creezi 1 sau 2 locuri de muncă, după ce eşti declarat eligibil, şi să menţii locul de muncă pentru o perioadă de 3 ani. Sumele oferite de stat sunt nerambursabile, iar contribuţia beneficiarului este zero“, a punctat Harry Ilan Laufer, secretat de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, atunci când a prezentat proiectul la Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau