Noi surse de finanţare pentru antreprenorii moldoveni
Dimensiune font:
Reprezentanţii societăţilor comerciale din Regiunea de Nord-Est au la dispoziţie mai multe programe de finanţare din fonduri europene şi guvernamentale * cele mai multe vizează ajutoare de minim
Mediu de business din Moldova poate să îşi pregătească documentaţiile pentru a accesa bani europeni sau guvernamentali. Uniunea Europeană şi Guvernul României au lansat o schemă de ajutor de minimis privind „Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale în străinătate“.
„Sunt vizaţi operatorii economici care au ca obiect de activitate operaţiuni de export şi nomenclatorul de export, care să corespundă cu profilul târgului la care se solicită participarea, iar produsele sunt de concepţie şi marcă proprie, de calitate sau cu valoare adăugată ridicată“, se arată în ghidul de finanţare. Grantul maxim este de 200.000 de euro, iar beneficiarul trebuie să contribuie cu 50% din valoare. Termenul limită pentru depunerea solicitării de finanţare este 31 decembrie 2016. O altă schemă de ajutor de minimis care vizează promovarea exportului este cea pentru „Organizarea de misiuni şi acţiuni de promovare a exportului în străinătate“, iar valoarea grantului este aceeaşi, respectiv 200.000 de euro. Acelaşi grant este acordat şi pentru „Realizarea de studii de piaţă şi de produse inclusiv pentru obiective complexe“, iar termenul limită este tot 31 decembrie.
Unul dintre cele mai recente programe de finanţare lansate vizează dezvoltarea infrastructurii integrate de apă şi ape uzate. Astfel, societăţile interesate pot depune proiecte pe Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 pe axa care face referire la Promovarea investiţiilor în sectorul de apă şi apă uzată în vederea conformării cu cerinţele directivelor din sector. Pe această axă pot depune documentaţii operatorii regionali din sectorul de apă şi apă uzată, iar termenul limită pentru înaintarea documentaţiilor este 31 decembrie 2018.
Spaimele antreprenorilor din Moldova
Un alt Program Operaţional, cel de Competitivitate, vizează finanţarea întreprinderilor inovatoare de tip start-up şi spin-off. Sunt alocate fonduri europene pentru realizarea de produse, tehnologii/ procese şi servicii noi sau semnificativ îmbunătăţite. Practic, banii europeni sunt folosiţi pentru activităţile de cercetare-dezvoltare. Valoarea grantului este de maxim 840.000 de euro, iar beneficiarii trebuie să contribuie cu minim 10%.
Prestatorii de servicii din domeniu învăţământului din Regiunea de Nord-Est pot înainta documentaţii pentru incluziunea socială prin intermediul educaţiei, a formării şi a tineretului prin Programul Erasmus +. Valoarea maximă a grantului este de 500.000 de euro, iar contribuţia beneficiarului este de minim 10%. Termenul limită de depunere a proiectelor este 30 mai 2016.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau