O nouă amânare în programul Start-up Nation
Dimensiune font:
Deşi lansarea a fost anunţată pentru primele zile din luna mai, oficialii Guvernului sunt deja la a doua amânare a unui dintre cele mai aşteptate programe * acum, Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a estimat începutul lunii iulie ca moment de debut
Oficialii din Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat recunosc că programul Start-up Nation Romania, care iniţial era anunţat ca perioadă de debut pe 2 mai, nu va porni la timp. Programul prin care antreprenorii puteau primi fonduri nerambursabile până la 200.000 de lei de la stat a fost amânat prima dată pentru mijlocul acestei luni, iar recent s-a anunţat un nou termen. „Final de mai, început de iunie. Depinde cât de repede ne mişcăm. Toată echipa din minister lucrează la program“, a declarat, pentru StartupCafe, Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Pe de altă parte, vineri, Laufer a anunţat că au fost publicate codurile CAEN eligibiole. „Am publicat schema de ajutor, lista codurilor CAEN eligibile, cât şi planul de afaceri. Acesta era cel mai aşteptat moment de către cei care doresc să se înscrie în program. Este cel mai aşteptat moment, acum toată lumea îşi poate crea firma. Noile norme ale programului aduc o mai mare felxibiliate participanţilor. Lista codurilor CAEN eligibile s-a mărit, iar cheltuielile eligibile s-au extins. De asemenea, un alt lucru care îi favorizează pe participanţi este modificarea numărului de angajaţi permanenţi, înainte era vorba de două locuri pentru trei ani de zile, iar acum este vorba de crearea unui loc de muncă pentru o perioadă de doi ani de zile”, a spus Ilan Laufert.
Critici din partea antreprenorilor
Practic, aceasta este a doua amânare a programului anunţat cu mare fast peste tot prin ţară. Tergiversările au fost criticate de Florin Jianu, membru al Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi fost ministru în cabinetul condus de Sorin Grindeanu. „ Prea mult se vorbeşte de programul Start-Up Nation, dar prea puţin se face. În repetate rânduri, în spaţiul public a fost promovată lansarea efectivă a programului, prin perioada de depunere a aplicaţiilor, în prima parte a lunii mai 2017. Acum aflăm însă că programul se va lansa luna viitoare. Primul ministru ar trebui să ia atitudine şi să intervină”, a afirmat Jianu.
Ce presupune programul
OUG 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii – programul „România Start-Up Nation” a fost înregistrat pe 30 ianuarie 2017 la Senat pentru dezbatere, fiind adoptat în data de 20 martie. La momentul respectiv, programul a fost definit astfel încât se puteau acorda ajutoare de minimis în sumă maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de beneficiari.
Bugetul total al proiectului este de 1,7 miliarde de lei, iar granturile oferite sunt de 100.000 de lei pentru antreprenorii care creează un loc de muncă şi maximum 200.000 de lei pentru cei care înfiinţează şi menţin 3 ani două locuri de muncă. „Pentru a putea aplica trebuie să îndeplineşti trei condiţii. Prima este ca să ai o firmă înfiinţată după 30 ianuarie 2017, să creezi 1 sau 2 locuri de muncă, după ce eşti declarat eligibil, şi să menţii locul de muncă pentru o perioadă de 3 ani. Sumele oferite de stat sunt nerambursabile, iar contribuţia beneficiarului este zero“, a punctat Laufer atunci când a prezentat proiectul la Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau