OAMENI şi SARE la „Călătorie între Cer şi Pământ“ FOTO/ VIDEO
Dimensiune font:
Peste 220 de ciclişti au luat parte, în weekend, la cea de a treia ediţie a unui concurs inedit organizat la Târgu Ocna * pasionaţii de mountain bike, veniţi din întreaga ţară, au parcurs în două ore zeci de kilometri pe cel mai variat traseu de concurs din România * sportivii au pedalat prin galeriile minei de sare Trotuş, prin pădurile din jurul salinei, dar şi prin sediul primăriei * practic, la Târgu Ocna, holurile clădirii administrative sunt incluse în circuitul concursului
Agitaţie mare în Piaţa Primăriei Târgu Ocna, maşini venite din mai toată ţara cu biciclete dintre cele mai performante şi pasionaţi de ciclism dintre cei mai nerăbdători să ia parte la o cursă unică în România. Este sâmbătă, 16 mai, şi în câteva minute se dă startul celei de a treia ediţie a unei noi „Călătorii între Cer şi Pământ“.
Fete şi băieţi, peste 220 de ciclişti (spun organizatorii), îşi fac încălzirea. Nu au venit singuri. Au adunat alături de ei o piaţă de oameni – familie, prieteni, antrenori. „Eu am participat în primul an. La ediţia de anul trecut eram însărcinată şi nu am luat parte, iar la cea de anul acesta îmi încurajez soţul. E un traseu greu, coborârea prin pădure pune probleme, mai ales dacă plouă, e foarte alunecos pe traseu“, spune zâmbind Alexandra Bârgoanu ţinându-l în braţe pe micuţul Matei, pregătiţi amândoi să-l susţină pe Daniel, participant în cursa din acest an.
Şi au de aşteptat: două ore de emoţii. În acest interval, concurenţii parcurg un circuit care pune la grea încercare şi cel mai antrenat ciclist – 15 kilometri din care jumătate în subteran.
„Startul se dă din Piaţa Primăriei Târgu Ocna, se merge pe străzile oraşului până la poarta Minei Trotuş, se trece prin depozitele de sare, se intră în salină. Preţ de 3,1 kilometri şi 240 de metri diferenţă de nivel se coboară spre adâncul Pământului pe un drum luminat. După ce se urcă din nou pe traseu se iese la lumină, se intră pe porţiunea de forestier, pe dealul de deasupra salinei, se ajunge pe cel mai înalt punct al traseului, la 533 de metri altitudine, se porneşte iar spre piaţa centrală a oraşului, se trece prin sediul Primăriei şi apoi se reia bucla“, a explicat Radu Ene, managerul Direcţiei de Turism din cadrul Societăţii Naţionale a Sării SALROM.
Promovare inedită a salinelor VIDEO
Cel mai tânăr concurent, de ziua lui pe traseu
Concurenţii sunt de toate vârstele, dar cel mai tânăr participant are 14 ani şi a decis să-şi sărbătorească ziua de naştere în concurs. „Îmi doresc să trec linia de final. E cea mai mare dorinţă de ziua mea. Mă antrenez în timpul liber, pe bicicleta primită cadou anul trecut“, a spus Daniel, care a ajuns la Târgu Ocna alături de părinţi.
„A mai participat la concursurile de la Moineşti. De mic merge cu bicicleta. Singura investiţie de până acum a fost în bicicletă, nu cu instructor, nu cu şcoală specială. Şi-a dorit foarte mult să participe la concurs, mai ales că azi e ziua lui“, a povestit entuziasmat tatăl lui Daniel, Nicolae.
Cu o întârziere de jumătate de oră, cei peste 220 de concurenţi au pornit în aventura dintre Cer şi Pământ. Fiecare tură de 15 kilometri aducea prin Piaţa centrală ciclişti-albi, vizibil mai obosiţi. Cei mai mulţi au reuşit să parcurgă 1-2 ture în intervalul de două ore. „A fost dificil pentru că noi suntem la început. E primul concurs de acest fel la care participăm. Mi-am luat bicicleta de Paşte şi vrem să încercăm cât mai multe lucruri deosebite“, a povestit Daniela Simion, din Bucureşti, care a concurat alături de soţul ei şi au reuşit să parcurgă o singură dată bucla de 15 kilometri.
Tânără pasionată de ciclism: „O bicicletă scumpă nu te face să câştigi!“ FOTO
Câştigător: „A fost o tură frumoasă“
Cei care au urcat pe podium, ciclişti profesionişti, au ajuns la performanţa de a parcurge de patru ori traseul. „A fost o tură frumoasă. Destul de dificil la început pentru că am aşteptat mult până s-a dat startul, au fost probleme cu cronometrarea şi ne-am răcit. De aceea ne-a fost mai greu la început, până ne-am încălzit. E prima oară când vin la concursul de la Târgu Ocna. Am vrut, în ultimii doi ani, să particip la cel de la Slănic Prahova, tot din salină, şi la cel de la Bacău, dar nu reuşeam să ajung. Iată că anul acesta am reuşit“, a povestit Marius Petrache, din Bucureşti, câştigătorul celei de a treia ediţie a concursului de la Târgu Ocna.
* Foto. Facebook Marius Petrache
La fel de entuziasmat s-a arătat şi ocupantul locului al doilea: Bogdan Duca, din Bacău, care concurează pentru o echipă din Iaşi. „Nu ţin minte prima tură pentru că m-am lovit la cap, abia din tura a doua am început să mă dezmeticesc şi tot întrebam pe ce loc sunt. Am tras tare! Oricum a fost un concurs greu! E o frică atunci când intri în galeriile salinei, dar în final sentimentul de aici e unul special. Vin pentru a treia oară, am fost de la prima ediţie. Anul acesta am trecut la profesionişti. Mă antrenez zilnic chiar şi cinci ore la echipa din Iaşi, Bike Mania“, a spus Bogdan Duca (24 de ani). Deşi a fost unul dintre cele mai grele şi inedite concursuri la care au participat, mai toţi concurenţii spun că vor reveni pe traseu şi anul viitor.
Imagini video puteţi urmări AICI
Unul dintre cei mai neobişnuiţi participanţi a fost Tasha, un labrador care a alergat alături de stăpânul ei în prima buclă. „Sunt din Târgu Ocna. Am participat în fiecare an la concurs. Anul acesta am făcut două ture, iar Tasha a alergat cu mine în prima buclă. Nu mă antrenez într-un mod special. Ies cu bicicleta de câte ori pot“, a povestit Adrian, stăpânul labradorului.
În Mina Trotuş, Salrom a amenajat o bază de agrement care oferă condiţii pentru relaxare, tratarea afecţiunilor respiratorii, reculegere în lăcaşul sfânt al bisericii ortodoxe „Sfânta Varvara“ şi vizitare a Muzeului Sării. Temperatura în salină este constantă, între 12 şi 13 grade. Distanţa de la punctul de plecare este de 3,1 kilometri, iar adâncimea pe verticală este de 240 de metri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau