Patru paşi prin care Iaşul poate deveni mai atractiv

default

Dimensiune font:

| 16-06-2017 16:00

Experţi ai Băncii Mondiale România au prezentat la Iaşi studiul privind „Oraşele Magnet“ * capitala Moldovei se află abia pe locul şase în ceea ce priveşte „cele mai atractive oraşe secundare din România“, fiind luate în calcul criterii legate de calitatea vieţii şi de mediul de business * specialiştii au prezentat şi punctele forte ale oraşului, dar şi măsurile prin care ar putea fi redus decalajul faţă de oraşe precum Timişoara sau Cluj-Napoca

În ultimele două zile, Marius Cristea şi Marcel Ionescu-Heroiu, experţi ai Băncii Mondiale, s-au aflat la Iaşi pentru a prezenta raportul „Oraşe Magnet“. Atât în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Civica la Primăria Iaşi, cât şi într-o întâlnire anunţată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, cei doi specialişti au vorbit despre principalele zone urbane funcţionale din România, care trebuie să ajungă din urmă Bucureştiul. „Din analiza noastră, capitalele ţărilor din estul Europei au ajuns deja marile oraşe din vestul continentului. Oraşele secundare mai au încă de lucrat. Surpriza a fost să constatăm că oraşele secundare sunt poli de dezvoltare cu aceeaşi dinamică de creştere“, a transmis Marcel Ionescu-Heroiu.

Analiza pe oraşele secundare arată, de asemenea, că acestea sunt pe creştere constantă, potrivit datelor statistice din perioada 2000-2011, însă expertul atrage atenţia că „geografia contează“. Acest fapt se observă şi în indicatorii economici, dar şi în indicii legaţi de calitatea vieţii, unde există decalaje puternice între oraşe precum Timişoara şi Cluj-Napoca şi alte zone urbane. „Mai ales în Regiunea de Nord-Est, zonele urbane sunt slab populate. Cel mai bine în această parte a ţării stă Iaşul“, a mai punctat expertul. Capitala Moldovei şi zona urbană funcţională din jur, respectiv localităţile de unde oamenii se deplasează frecvent către oraşul-centru, se află pe locul şase într-un top al atractivităţii. Clasamentul a fost realizat în baza unui amplu chestionar, la care locuitorii au trebuit să se pronunţe cu privire la locul de muncă, educaţie, sănătate şi alte aspecte ce ţin de calitatea vieţii.

Cele mai atractive oraşe secundare

Astfel, într-un top al celor mai atractive oraşe secundare din România, pe primul loc se clasează Cluj-Napoca, apoi Timişoara, Braşov, Constanţa, Sibiu şi abia pe şase se află Iaşul. Capitala Moldovei se situează pe aceeaşi poziţie şi în ceea ce priveşte „indicele de magnetism“. „Atunci când am analizat indicele de magnetism am luat în calcul printre altele venitul firmelor pe cap de locuitor, număr de salariaţi, proximitatea faţă de Bucureşti, dar şi investiţiile pe cap de locuitor. Bucureştiul a ajuns la un nivel de saturaţie“, a transmis expertul.

În raportul Băncii Mondiale se subliniază şi cele patru mari domenii pe care administraţia publică, dar şi mediul de business ar trebui să le ia în calcul. Astfel, focusul ar trebui direcţionat către susţinerea infrastructurii metropolitane- reţele de transport public şi de business pentru întreaga zonă urbană funcţională; investiţii în calitatea vieţii urbane, de la zone verzi, alei pietonale, piste de biciclişti; atragerea capitalului urman, „elemen cheie pentru competitivitatea oricărei regiuni“ şi întărirea sectorului privat prin încurajarea antreprenoriatului local.

Marius Cristea, cel care a făcut o analiză mai amănunţită pe situaţia Iaşului, a arătat faptul că în creşterea zonei urbane funcţionale a jucat un rol hotărâtor dezvoltarea aeroportului: „asta a şters o parte din frustrările legate de lipsa autostrăzii. Poate ar trebui să depăşim momentul în care aşteptam camioanele cu mărfuri pe autostrăzi şi să ne dorim să vină mai mulţi specialişti cu avionul“. Totodată, un rol important în au universităţile şi faptul că acestea au atras populaţie tânără, care ulterior a intrat pe piaţa muncii din această zonă a ţării.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei