Performanţa micilor afaceri din capitala Moldovei
Dimensiune font:
Mii de companii mici din Regiunea de Nord-Est apar în topurile camerelor de comerţ * considerate „coloana vertebrală“ a economiei, unele dintre aceste firme au cifre de afaceri ce rivalizează cu ale marilor societăţi * în 21 de ţări din întreaga lume, astăzi, sunt celebrate „micile afaceri“
Întreprinderile mici şi mijlocii sunt motorul economiei locale. Practic, în jur de 90% dintre firmele înfiinţate la nivelul Regiunii de Nord-Est fac parte din categoria IMM. Potrivit documentelor Comisiei Europene, „Categoria Întreprinderilor Micro, Mici şi Mijlocii (IMM) este formată din întreprinderi care angajează mai puţin de 250 de persoane (...) ele joacă un rol esenţial în economia europeană şi reprezintă o sursă de abilităţi antreprenoriale, inovare şi creare de locuri de muncă. În Uniunea Europeană există aproximativ 23 de milioane de IMM-uri, care asigură în jur de 75 de milioane de locuri de munca şi reprezintă 99% din toate întreprinderile“.
Bani europeni pentru comunităţi smart
Importanţa acestor întreprinderi este relevată şi prin Topul Firmelor din Judeţul Iaşi, unde cele mai multe companii sunt microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, care asigură, de asemenea, şi cel mai mare număr de locuri de muncă. Astfel, „din analiza datelor financiare a 17.646 firme cu sediul în judeţul Iaşi care au depus bilanţ contabil pentru anul 2015, a reieşit că 4.801 firme au îndeplinit criteriile de admitere în clasament, dintre care 2.485 s-au clasat pe locurile 1-10“, se arată în documentul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Dintre cele aproape 2.500 de societăţi, 2.448 sunt microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii. Practic, doar 37 de firme prezente în clasament sunt mari şi foarte mari. IMM-urile asigură peste 35.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă în jur 65% din joburile companiilor din topul firmelor ieşene. Totodată, cifra de afaceri totală a IMM-urile ieşene a ajuns, anul trecut, la 9,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape 65% din valoarea totală a afacerilor derulate de companiile prezente în top.
Firmele ieşene care fac performanţă la nivel naţional
Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, prezent recent la Iaşi, a subiniat: „Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei, iar ele trebuie sprijinite în primul rând prin măsuri de debirocratizare. Comisia Europeană a transmis României măsuri clare pentru simplificarea procedurilor destinate mediului de business. Sunt proiecte pentru care se cer 30 de semnături, ceea ce este inacceptabil“. Şi şefii Federaţiei Regionale a Patronatelor Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Regiunea de Nord-Est au punctat necesitatea debirocratizării şi prevenţiei, solicitând prin Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri, lansat luna trecută, elaboarea a două legi şi asumarea documentului de către actorii politici. „Am cerut două legi care să ne faciliteze activitatea. O primă lege este cea a debirocratizării, prin care dorim ca instituţiile statului să nu ne mai ceară documente pe care deja le au. Iar a doua lege vizează prevenţia, prin care cerem autorităţilor să nu aplice sancţiuni fără o măsură prealabilă de prevenţie. Noi apărăm interesele firmelor mici şi mijlocii, iar când acestea sunt bombardate cu amenzi de la prima abatere, cei care le conduc tind să renunţe la antreprenoriat. Nu suntem absurzi, ai greşit şi nu ai remediat după ce ai fost atenţionat, plăteşti, dar nu se poate ca la prima abatere să primeşti o amendă foarte mare, care te poate închide. Milităm pentru un mediu de afaceri prietenos“, a explicat Neculai Viţelariu, preşedintele Patronatului Judeţean pentru IMM Iaşi.
Pentru a scoate în evidenţă importanţa micilor afaceri, Metro Cash & Carry sărbătoreşte astăzi, 11 octombrie, „Ziua Micilor Afaceri”. Evenimentul este marcat în 25 de ţări. „În fiecare zi, milioane de antreprenori devotaţi, din întreaga lume, aduc dinamism în viețile noastre, prin intermediul ideilor lor unice care vin în întâmpinarea nevoilor noastre. Ei reprezintă motorul social și economic al comunităţilor noastre, furnizând servicii esenţiale și oferind milioane de locuri de muncă oamenilor din întreaga lume”, a declarat Roland Ruffing, CEO Metro Cash & Carry România.
Undă verde pentru ajutoare de stat în Moldova
În România, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) sunt definite, conform Legii nr.346/2004, ca fiind acele întreprinderi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au un număr mediu anual de salariați mai mic de 250; realizează o cifra de afaceri anuală echivalentă cu până la 8 milioane de euro sau au un rezultat anual al bilanțului contabil care nu depășește echivalentul în lei a 5 milioane euro; respecta criteriul de independență, în sensul că nu sunt deținute în proporție de peste 25% din capitalul social sau din drepturile de vot de către o altă întreprindere ori de mai multe întreprinderi împreună, care nu fac parte din categoria întreprinderilor mici și mijlocii.
Lista cu firmele mici şi mijlocii din Iaşi, care fac performanţă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau