Peste 14.600 de şomeri la început de an
Dimensiune font:
11.353 de ieşeni nu au nicio sursă de venit. Aceasta este, cel puţin, cifra oficială din statistici. Ei sunt înregistraţi ca şomeri neindemnizaţi, iar unica lor şansă este să-şi găsească un serviciu. Dar şi locurile de muncă sunt din ce în ce mai puţine.
Început de an sub auspicii sumbre pentru piaţa muncii din judeţ. Peste 14.600 de ieşeni au intrat în 2015 fără un loc de muncă. Mai mult, 11.300 dintre aceştia nu beneficiază nici măcar de indemnizaţia de şomaj care i-ar putea ajuta să trăiască de pe o zi pe alta. Conform statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la finalul lunii decembrie a anului trecut rata şomajului înregistrat în judeţul Iaşi a fost de 4,85% cu 0,01 puncte procentuale în scădere faţă de luna precedentă, şi cu 0,32 puncte procentuale mai mică decât rata şomajului din aceeaşi lună a anului 2013. „La finele lunii decembrie 2014, numărul total de şomeri înregistraţi era de 14.612 persoane, din care 3.259 persoane beneficiare de indemnizaţie de şomaj şi 11.353 persoane şomeri neindemnizaţi”, a explicat Gabriela Vasilache, directorul executiv al AJOFM Iaşi. Concret, conform legii, de indemnizaţie de şomaj au parte persoanele fără un serviciu care au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, care nu realizează venituri sau realizează, potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 de lei – n.red.), care nu se pot pensiona şi care sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Absolvenţii de liceu, abonaţi la şomaj
Astfel, cuantumul indemnizaţiei de şomaj variază pentru fiecare persoană în funcţie de stagiul de cotizare pe care aceasta l-a efectuat. El este de 75% din valoarea indicatorului social de referinţă pentru persoanele care au cotizat cel puţin un an, sumă la care se adaugă un surplus calculat prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de cotizare a unui procent care variază de la 3 la 10%, în funcţie de durata raporturilor de serviciu.
În ceea ce priveşte gradul de educaţie al şomerilor ieşeni, cea mai mare parte a acestora au finalizat doar studii liceale. „Din punct de vedere al nivelului de educaţie, 714 persoane au studii superioare (4,8%), 2.219 persoane au studii medii (15,18%) iar 11.679 sunt persoane care au absolvit ciclul inferior al liceului (80,02%). Din totalul şomerilor înregistraţi în luna decembrie 2014 în evidenţele AJOFM Iaşi, 16,54% sunt tineri cu vârsta mai mica de 25 de ani şi 28,7% sunt persoane cu vârsta mai mare de 50 de ani. Ponderea şomerilor proveniţi din mediul rural este de 77%”, a completat directorul executiv al instituţiei.
În cursul lunii decembrie 2014 au fost încadrate în muncă prin intermediul A.J.O.F.M. Iaşi 562 de persoane.
Tot mai puţine locuri de muncă!
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns săptămâna aceasta la 540 de posturi, cea mai scăzută valoare din ultimele luni. „Din totalul de locuri de muncă 52 sunt pentru persoanele care au finalizat studii superioare iar restul de 488 pentru absolvenţii de studii primare, medii sau profesionale. Cele mai multe posturi vacante se regăsesc în domeniul confecţiilor, unde se pot angaja 303 persoane”, a precizat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi.
În domeniul serviciilor sunt disponibile doar 186 de joburi, din care şapte în comerţ, patru în hoteluri şi restaurante, 11 în asigurări, 50 în transporturi şi 114 în alte activităţi de servicii. De asemenea, 40 de ieşeni se pot angaja în companiile ce activează în domeniul industriei şi alţi 11 în construcţii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau