Peste 3 milioane de miei vor fi sacrificaţi de Sărbătorile Pascale
Dimensiune font:
Numărul mieilor ce vor fi tăiaţi în acest an este la aproape jumătate faţă de anii trecuţi
Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Braşov, trage un semnal de alarmă legat de reducerea consumului de carne de miel. „În fiecare an, în România se sacrifică în jur de 3 - 3,2 milioane de miei, inclusiv în gospodăriile populaţiei, în condiţiile în care acum 4-5 ani se sacrificau şi 5 - 6 milioane de miei. La ţară fiecare taie un miel în această perioadă şi noi îi luăm şi pe aceştia în calcul. Tăierile scad din cauza consumului şi puterii financiare scăzute pentru că marea majoritate a pensionarilor, care respectau gustul şi tradiţia de Paşte, se orientează spre alte tipuri de carne, de regulă de pasăre, pentru că este mai ieftină, iar cei care îşi mai permit, cumpără mai puţin, nu cu mielul, ci cu bucata, doar ca să îşi satisfacă gustul. Din păcate, tinerii nu sunt îndreptaţi spre această carne şi nici nu avem politici care să susţină creşterea consumului de carne de miel, deşi studii ştiinţifice riguroase recomandă ca, atunci când se schimbă alimentaţia copilului de la laptele matern, prima carne să fie cea de miel, nu cea de pasăre“, a declarat Eugen Gonţea, citat de Agerpres.
Exporturi modice
În privinţa preţului cărnii de miel, reprezentantul ciobanilor susţine că în prezent totul depinde de cerere şi ofertă, dar achiziţiile din ferme s-au făcut în acest an la preţuri derizorii, sub costul de producţie, şi în scădere faţă de anul 2016. „Preţurile depind foarte mult de cerere şi ofertă, dar achiziţiile s-au făcut la preţuri derizorii, adică sub preţul de producţie. Mielul între 10 şi 18 kilograme s-a achiziţionat cu 8 - 8,5 lei pe kilogram în viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la 7 - 7,5 lei/kg. Repet, sunt preţuri derizorii în condiţiile în care, mai ales, în zona de munte, condiţiile sunt aspre şi producţiile sunt mici, iar costurile s-au ridicat şi la 10 lei pe kilogram. Anul trecut am vândut mielul în viu la 10 - 11 lei pe kilogram“, a explicat Gonţea.
Ciobanii au reuşit să vândă în jur de 300.000 - 350.000 de miei la export în această perioadă, în general, în Ungaria, Italia şi Grecia şi aproape deloc în ţările din Orientul Mijlociu, însă nu pot spune că exporturile i-au „salvat“.
În prezent, preţul cărnii de miel se situează între 20 şi 25 de lei kilogramul. Potrivit datelor statistice furnizate de Ministerul Agriculturii, consumul de carne de ovine în anul 2016 a fost în medie de 2,6 kg/cap locuitor, în uşoară creştere faţă de 2015 când se înregistra un consum de 2,3 kg/locuitor în 2015, dar semnificativ faţă de 2014 de 0,7 kg/locuitor anual. În perioada Paştelui necesarul de carne de miel este acoperit în mare parte din producţia autohtonă. Ciobanii români susţin că mielul care se aduce din import nu numai că este mai scump, dar are şi un gust diferit şi este mai fad decât mielul românesc.
România exportă cu predilecţie animale vii în ţările Orientului Mijlociu şi nu numai, respectiv în Libia, teritoriile palestiniene, Iordania, Liban, Turcia, Italia şi importă carne de ovine din Ungaria, Spania, Grecia şi Austria. În 2016, exporturile de animale vii (ovine) în ţările menţionate au totalizat 218 milioane de euro pentru o cantitate de 107.000 tone, iar importurile de carne de miel au totalizat 5,2 milioane pentru 2.000 de tone. Din ultimele date operative deţinute de MADR, efectivele totale de ovine ale României sunt de 16,3 milioane de capete, din care 4,8 milioane capete sunt miei, ceea ce reprezintă 29,4 % din efectivul total.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau