Piaţa chiriilor, la început de toamnă
Dimensiune font:
Debutul de an şcolar şi pregătirile pentru cel universitar activează piaţa închirierilor de locuinţe * părinţi, elevi şi studenţi sunt în căutarea celei mai avantajoase locuinţe ţinând cont de raportul calitate - preţ * specialiştii atrag atenţia asupra clauzelor din contractele de închiriere
Iaşul, unul dintre cele mai importante centre universitare din ţară, intră în febra pregătirilor pentru noul an universitar, iar piaţa imobiliară simte acest impuls. Tot mai mulţi tineri şi părinţi caută spaţii care să satisfacă atât nevoile de locuire, cât şi limitările impuse de buget. Faţă de anii trecuţi, preţurile la închiriere s-au majorat, dar nesemnificativ, în schimb pretenţiile au crescut. „Sunt foarte mulţi proprietari care şi-au cumpărat apartamente în rate, le-au modernizat, iar acum le scot la închiriere. Preţurile nu diferă cu mult faţă de alţi ani pentru că şi oferta este ridicată. Cei mai mulţi solicită garanţie, dar şi avans. Sunt cazuri în care avansul cerut este pe tot anul, dar acestea sunt excepţii şi vizează, de obicei, studenţii străini“, a spus unul dintre agenţii imobiliari din Iaşi.
Chirii şi de 600 de euro
Primele spaţii care se închiriază cel mai repede sunt cele situate în zona centrală ori în apropiere de unităţile de învăţământ superior. Astfel, chiria pentru astfel de imobile ajunge şi la 500 – 600 de euro lunar, pentru un apartament de lux cu 3 camere, în Copou. În Piaţa Unirii, un apartamente cu 2 camere semi-decomandat poate fi închiriat cu 450 de euro, lunar. Un apartament cu o cameră, în zona Podu Roş, poate fi ocupat contra sumei de 220 de euro, lunar.
Topul oficial al celor mai puternice firme din Iaşi
Pe de altă parte, în zona Nicolina, o garsonieră de 35 de metri pătraţi utili poate fi închiriată cu 150 de euro pe lună, iar în zona Alexandru cel Bun, o locuinţă cu trei camere, cu o suprafaţă de 72 de metri pătraţi, se închiriază şi cu 250 de euro pe lună. „În ultimii ani, am observat că există studenţi străini care nu mai sunt atât de legaţi de zona centrală şi acceptă şi locuinţe în cartiere precum Alexandru cel Bun sau Tătăraşi, mult mai ieftine, dar care beneficiază de amenajare modernă“, a spus un alt agent imobiliar.
Clauze în contractele de închiriere
Specialiştii din piaţa imobiliară atrag atenţia asupra principalelor condiţii din contractele pe care proprietarul şi chiriaşul le parafează. Astfel, ar trebui să se acorde atenţie condiţiilor de restituire a garanţiei şi de modificare a valorii chiriei. „Un alt punct important ce nu trebuie trecut cu vederea la încheierea unui contract de închiriere ţine de rezilierea acestuia. Pentru ambele părţi, durata preavizului trebuie precizată clar, la fel ca orice alte condiţii de încetare a acordului – acestea pot fi stabilite prin negociere cu proprietarul, în conformitate cu prevederile legii“, atrag atenţia agenţii imobiliari.
Joaca de-a prioritatea cu autostrăzile Moldovei
Preţuri practicate în ţară
În celelalte centre universitare ce concurează Iaşul, respectiv Cluj şi Timişoara, costurile de închiriere variază, de asemenea, în funcţie de zonă şi de dotări, dar sunt sensibil mai mici decât cele din capitala Moldovei. Astfel, în Cluj-Napoca, în cartierul Mărăşti, o garsonieră de 22 de metri pătraţi utili este disponibila la un preţ de 200 de euro pe lună. În zona Baciului, proprietarul unui apartament cu trei camere solicită o chirie 300 de euro pe lună. În Timişoara, în zona Plavat, un apartament cu două camere de 60 de metri pătraţi este disponibil pentru 180 de euro pe lună, potrivit imobiliare.ro. Totodată, o locuinţă de 76 de metri pătraţi din zona Steaua se închiriază cu 225 de euro pe lună.
Oamenii din Muzeul Elefanţilor FOTO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau