Piaţa imobiliară ieşeană 2015, la raport
Dimensiune font:
Piaţa imobiliară ieşeană a înregistrat în acest an o creştere însemnată * cei mai mulţi specialişti au desemnat anul ce se apropie de final ca fiind unul bun pentru tranzacţiile imobiliare * preţurile apartamentelor au crescut, iar majoritatea cumpărătorilor s-au orientat către locuinţele noi
Sfârşitul anului 2015 se apropie cu paşi repezi aşa că în mai toate domeniile se fac calcule, se realizează bilanţuri, se trag concluzii. În această situaţie se află şi reprezentanţii pieţei imobiliare ieşene care se declară mulţumiţi de tranzacţiile realizate în 2015 şi se grăbesc să-i pună eticheta unui an bun pentru afacerile lor. Anul 2015 pentru piaţa imobiliară ieşeană a însemnat unul în care dezvoltatorii au construit mai mult, un an în care preţurile au crescut, iar cererea s-a menţinut la un nivel destul de ridicat. „Cert este ca putem desemna anul 2015 ca fiind un an bun, din toate punctele de vedere. A fost un an în care piaţa a fost mai bună, mai dinamică, în care a existat cerere chiar dacă preţurile au crescut, chiar dacă dezvoltatorii au construit mai mult”, a declarat agentul imobiliar Paul Tehuţu.
Anul 2015 a fost cu siguranţă anul locuinţelor noi, cei mai mulţi dintre cumpărători preferând să achiziţioneze locuinţe noi, punând accentul pe confort şi spaţiu, ignorând distanţa faţă de centrul oraşului. Cei mai mulţi dezvoltatori şi-au epuizat stocurile de locuinţe şi au început proiecte noi sperând că vor avea acelaşi succes. „Pe segmentul blocurilor noi piaţa a mers foarte bine, au început tot mai mulţi dezvoltatori să construiască, să ofere varietate cumpărătorilor, finisaje de calitate, preţurile pe metru pătrat sunt un pic mai mici pentru că majoritatea sunt amplasate la periferia oraşului însă au mers foarte bine”, a declarat Tudor Stoica, agent imobiliar.
Cumpărătorii indecişi sunt cei care confirmă că anul 2015 a fost anul locuinţelor noi, deoarece cei mai mulţi dintre ei au ales la final o locuinţa într-un imobil nou construit în detrimentul uneia într-un imobil vechi. „Cu siguranţă locuinţele noi au fost preferate în detrimentul celor vechi, aproximativ 20%-30% dintre cei care erau indecişi s-au orientat în final spre achiziţionarea unei locuinţe noi”, a declarat Paul Tehuţu. Preţurile au crescut şi ele în acest an indiferent de zona imobilului, însă cumpărătorii nu s-au lăsat descurajaţi şi au achiziţionat locuinţe în toate zonele Iaşului, niciun cartier ieşean neputând fi declarat campion în topul preferinţelor clienţilor. „Creşterea preţurilor a fost cuprinsă între 5% şi 10%, s-a cumpărat peste tot, nu a existat o zona preferată, fiecare zonă a avut avantajele şi dezavantajele ei însă până la urmă toate au ieşit pe plus”, a mai declarat agentul imobiliar Paul Tehuţu.
Mediul de bisiness ieşean pune lupa pe salariul minim
În funcţie de client şi de bugetul acestuia au existat achiziţii în toate zonele, inclusiv în cele centrale sau în cartierele rezidenţiale de tradiţie cum ar fi Copou, chiar dacă aici preţurile sunt simţitor mai mari. „S-au dat foarte rapid chiar şi locuinţele din centru, unde preţul pe metru pătrat ajunge şi la 1.350 euro. La fel s-a întâmplat şi în cazul Copoului unde preţurile ajung chiar şi la 1.400 euro pe metru pătrat”, a confirmat Tudor Stoica.
Profilul cumpărătorilor
Cele mai multe achiziţii de apartamente au fost realizate de către tinerii care au avut de partea lor şi programul „Prima Casă”. „Există bineînţeles un profil al cumpărătorului, cei mai întâlniţi clienţi fiind tinerii între 25 şi 40 de ani, ajutaţi şi de programele de creditare, aceasta este perioada la care eşti dinamic, cauţi o casă, te muţi, schimbi. Foarte mulţi tineri s-au orientat şi spre achiziţionarea de vile înşiruite”, a precizat Paul Tehuţu.
Au existat însă şi alte categorii de cumpărători care s-au orientat spre investiţii sau spre case aflate în zone liniştite. „Există şi tipul cumpărătorului investitor, care preferă zonele centrale şi este dispus să plătească mai mult, aceşti cumpărători sunt trecuţi în general de vârsta de 40 de ani şi consideră Iaşul sigur din punct de vedere imobiliar. Tot în rândul cumpărătorilor trecuţi de 40 de ani se detaşează şi cumpărătorul de casă care nu pune accent pe distanţă şi preferă zonele mărginaşe şi mai liniştite”, a mai spus Tudor Stoica. Georgiana BĂNUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau