Piedici în acordarea indemnizaţiei de creştere a copiilor
Dimensiune font:
Ministrul Muncii Dragoş Pâslaru a anunţat că, în acest an, 3.000 de părinţi ar putea beneficia de prevederile noii legi privind indemnizaţia de creştere a copiilor * oficialul a menţionat că termenul de aplicare legal, 1 iulie, ar putea să nu fie respectat din cauza problemelor legate de finanţare
Anul acesta 3.000 de părinţi ar putea beneficia de prevederile noii legi privind indemnizaţia de creştere a copiilor, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. „Legea nu este neapărat cea mai perfectă, dar acum este contrafactual. Este o lege care a fost emisă de un Parlament legitim ales. În acest moment credem că avem nevoie să facem ceva pentru a creşte natalitatea şi a încuraja această dezvoltare, mai ales în primii ani ai copiilor, cu ajutorul părinţilor, care să fie aproape de ei. Repet, ştiu cum a fost când soţia mea a trebuit să renunţe la serviciu pentru a rămâne acasă.... Un proiect care poate ar fi putut fi şi mai bun decât atât în a ţinti poate mai bine lucrurile, dar în acest moment avem un proiect şi în loc să stăm să comentăm, cum ar fi fost bine să facem....Anul acesta sunt 3.000 de persoane care ar putea să beneficieze, 3.000 de părinţi“, a declarat ministrul Muncii, citat de Agerpres.
Dragoş Pîslaru a afirmat că finanţarea şi problemele tehnice reprezintă principalele obstacole care ar putea împinge termenul de aplicare, dar că, aşa cum arată acum lucrurile, termenul legal, 1 iulie, va fi respectat.
Întrebat care ar putea fi cel mai mare salariu pentru care să fie plătită indemnizaţia, ministrul a precizat că plafonul a fost eliminat. Pîslaru a spus că poate fi orice salariu, dar că nu se aşteaptă ca un părinte care câştigă 5.000 sau 10.000 de euro să se „decupleze“ de la serviciu pentru a beneficia de indemnizaţie, cu excepţiile de rigoare, pentru că reintegrarea este o mare problemă într-un mediu din ce în ce mai competitiv.
Ministrul Muncii a anunţat, în cursul săptămânii trecute, că Legea indemnizaţiilor pentru mame va fi implementată în acest an, dar a subliniat că este devreme pentru a spune exact care vor fi sursele de finanţare. „Lucrul acesta este asumat de către Guvern, noi practic suntem deja în comunicare cu preşedintele şi am considerat, evident, că această reglementare este una pe care o urmărim pentru implementare. Este devreme acum să vă spunem exact de unde am identificat toate sursele. Aşa cum ştiţi foarte bine, este vorba de a intra în vigoare de la 1 iulie, că aşa este termenul prin lege. Este de văzut dacă rectificarea care de obicei are loc exact în acea perioadă va permite de la 1 iulie. Mai avem şi o problemă tehnică legată de sistemul informatic la care lucrăm deja“, a afirmat Dragoş Pîslaru.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în urmă cu o săptămână, că a promulgat legea privind indemnizaţia pentru mame. Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş a afirmat în 12 aprilie 2016 că Executivul va decide în legătură cu plata indemnizaţiilor majorate pentru mame în funcţie de identificarea resurselor financiare, existând şi varianta prorogării aplicării legii dacă nu vor fi găsiţi bani. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi prin care se stabileşte că indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau