Ponturi pentru dezvoltarea economică a Moldovei
Dimensiune font:
În cadrul Iaşi Business Days s-a dezbătut situaţia Regiunii de Nord-Est şi s-au prezentat câteva soluţii pentru creşterea sustenabilă a acestei zone * antreprenorii prezenţi deja în piaţă de două decenii au propus diferite abordări- de la a miza pe tineri, la a paria pe industria de tehnologie a informaţiei până la a crea reţele în mediul de afaceri
Prima zi din cadrul Iaşi Business Days a adus, în faţa a celor 1.000 de participanţi, speakeri de top, conferinţe şi dezbateri dintre cele mai diverse. Conferinţa de debut, cea în care s-au prezentat domeniile de interes în tehnologie şi impactul acestora în economie şi societate a fost deschisă de ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan. Oficialul a transmis antreprenorilor că există numeroase surse de finanţare pentru proiectele de tehnologia informaţiei şi că unul dintre domeniile ce ar trebui să atragă atenţia este inteligenţa artificială.
Două firme din Moldova sunt interzise la licitaţiile publice EXCLUSIV
Totodată, business-angelul Marius Ghenea a prezentat zece direcţii care vizează inovaţia în tehnologie printre care construirea de roboţi, care să realizeze o multitudine de sarcini simple din domeniul Outsourcing-ului, folosirea de imprimante 3D pentru crearea de obiecte utile fie în viaţa de zi cu zi, fie pentru utilizări foarte complexe, dar şi modul în care conţinutul media va fi distribuit ori modalitatea în care se vor realiza plăţile către comercianţi.
„Eu am pariat pe tineri“
Una dintre dezbaterile de ieri a avut ca temă „Dezvoltarea economică sustenabilă a Regiunii“. „În firmele româneşti nu există o viziune pe termen lung, 80% dintre antreprenori sunt preocupaţi de salariile de mâine. Ne trebuie viziune şi curaj. Cred că schimbarea vine de la fiecare dintre noi şi nu trebuie să mai aşteptăm atât de mult de la mediul politic. Să nu mai visăm la autostradă. Aeroportul funcţionează, componenta de IT este dinamică şi ajută Iaşul. Sunt extrem de optimist şi cred că în următorii 2-3 ani vom vedea o schimbare“, a afirmat consultantul BDO, Dan Schipor.
Creşterea din zona Iaşului a fost scoasă în evidenţă şi de la Dan Ştefan, directorul Autonom Rent a Car, afacere pornită de la Neamţ şi care a cucerit întreaga ţară. „Ca să creştem trebuie să ştim care sunt avantajele noastre, ale zonei. Frica de eşec este majoră, mai ales la antreprenorii din zona Moldovei, dar trebuie să o depăşim“, a punctat Dan Ştefan, care a mai menţionat că la întâlnirile din şcoli, elevii spun tot mai des că nu şi-ar dori să lucreze în multinaţionale sau organizaţii mari, ci ar vrea să facă ceva pe cont propriu.
90 de milioane de euro pentru judeţele Moldovei
Totodată, Doina Cepalis, care deţine Te-Rox Prod, a afirmat că are nevoie de tineri pe care să-i formeze. „Eu am pariat pe tineri şi am câştigat. Ei nu au limite şi îmi place că mă provoacă tot timpul. Toată echipa de conducere din jurul meu este tânără“, a punctat Doina Cepalis, care deţine unul dintre cele mai importante business-uri din industria textilă din Moldova. Pe de altă parte, Angela Achiţei, coordonatorul Fundaţiei „Alături de Voi“ România, a precizat că dezvoltarea ar putea avea la bază trei elemente: „viziune, atitudine şi principii sustenabile“.
Viitorul pieţei de IT&C şi Outsourcing
O altă întâlnire de interes în cadrul Business Days a fost Power L@unch, unde s-a discutat despre industria de IT&C şi Outsourcing din Moldova. Printre temele de interes ridicate în prezenţa ministrului Comunicaţiilor s-au numărat facilităţile fiscale pentru sector, sprijinirea startup-urilor, acceleratoarele de afaceri pe domeniul tehnologiei informaţiei, viitorul sectorului de Outsourcing, dar şi exodul profesorilor de informatică din sistemul de învăţământ.
Prodecanul Facultăţii de Informatică, Lenuţa Alboaie: „Trebuie să învăţăm să fim cetăţeni «smart»“
Programul de joi
Cea de a doua zi a evenimentului va aduce speakeri de top în cele două conferinţe principale. O primă întâlnire este joi, de la ora 9.00, la conferinţa „Disrupting unemployment“, unde este aşteptat şi ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru. Cea de a doua conferinţă, de la ora 11.25- „De ce este importantă inovaţia socială în business?“, îi va avea ca speakeri printre alţii pe fondatorul Fan Courier, Felix Pătrăşcanu, consultantul Dan Schipor, proprietarul Salad Box, Dan Isai, dar şi Urs Hauenstein, profesor de managementul afacerilor la Consiliul Internaţional. Astăzi, de asemenea, este programată o sesiune specială pentru studenţi. De la ora 10.00, tinerii vor putea discuta cu ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru. În programul de joi mai sunt anunţate numeroase dezbateri privind piaţa muncii, sfaturi despre cum să-ţi creşti afacerea sau soluţii pentru finanţarea afacerii.
Business Days Iaşi 2016 cuprinde workshopuri, masterclass-uri şi sesiuni de training despre dezvoltarea profesională şi personală, motivarea şi creşterea implicării echipei, negocierea cu clienţii dificili, atragerea şi loializarea clienţilor, dar şi despre leadership şi creşterea productivităţii în echipă.
La eveniment sunt aşteptaţi peste 1.000 de antreprenori şi manageri din regiune şi din întreaga ţară, dar şi din Chişinău, Ucraina, Ungaria şi Austria.
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau