Popa iese la raport în faţa ieşenilor
Dimensiune font:
Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa, şi-a prezentat realizările celor trei ani de activitate * Popa a vorbit despre redresarea Oltchim, creşterea volumului de investiţii şi a cifrei de afaceri la companiile din portofoliul ministerului * totodată, acesta a ţinut să menţioneze şi care ar trebui să fie obiectivele esenţiale ce trebuie îndeplinite pentru ca Regiunea de Nord-Est să devină performantă economic
După trei ani petrecuţi ca demnitar în Ministerul Economiei, pentru secretarul de stat Maricel Popa a venit vremea bilanţului. „Acum 3 ani am primit propunerea de a merge ca demnitar la Ministerul Economiei, la acea vreme acest minister a fost construit de la zero. Pot spune că am participat la punerea bazelor unui minister sustenabil, cu o economie sustenabilă, drept dovadă că rezultatele au început să apară. Un exemplu în acest sens este profitul companiilor din domeniul energiei care a crescut cu 42%”, a declarat Maricel Popa.
Activitatea celor trei ani în care Popa a fost secretar de stat, a purtat amprenta celor 20 de ani de experienţă dobândiţi în economia reală şi a ambiţiei de a demonstra că şi statul poate fi un administrator bun. „Am vrut să sparg paradigma conform căreia statul este un administrator prost, am vrut să arat că dacă te apleci asupra unităţilor şi stai deoparte de orice interese se pot obţine rezultate foarte bune. Aceşti trei ani în care am muncit foarte mult au fost precedaţi de experienţa celor 20 de ani din economia reală, experienţă care şi-a spus cuvântul”, a ţinut să sublinieze Maricel Popa, care deţine grupul Omega- Tehnoton.
Printre performanţele din aceşti trei ani sunt de amintit: creşterea de peste 12 ori în primele 6 luni ale lui 2015 a volumului investiţiilor şi de peste 8 ori a veniturilor totale şi a cifrei de afaceri a companiilor aflate în portofoliul ministerului, redresare Oltchim şi restructurarea companiilor din domeniul resurselor minerale neenergetice, încasarea de dividente ce au înregistrat o creştere de 780% faţă de cele încasate de bugetul statului în 2014. De asemenea printre marile provocări ale mandatului se numără şi modernizarea companiilor ce se aflu în portofoliul ministerului, modernizare ce era necesară pentru creşterea competitivităţii şi reducerea pierderilor energetice. „Am început să modernizăm, să eficientizăm companiile ce se aflau în portofoliul ministerului, au fost proiecte de succes, tehnologia nouă aduce la o companie de cărbune 40% eficientizare, turbinele instalate la Hunedoara au ridicat randamentul cu 52%”, a ţinut să sublinieze fostul secretar de stat.
Pronosticuri pentru piaţa imobiliară ieşeană în 2016
O altă mare provocare a fost eliminarea „băieţilor deştepţi” existenţi în domeniul energiei, în acest sens a urmat apoi propunerea salvatoare de a introduce tranzacţiile de energie la bursă. „Cum să scăpăm de «băieţii deştepţi» a fost cea mai mare provocare, m-am prezentat în faţa Ministrului cu propunerea de a introduce toate tranzacţiile de energie la bursă. Se pare că a fost o soluţie bună întrucât consecinţele încep să se vadă anul acesta, preţul la energie scăzând cu 8 %”, a precizat Maricel Popa.
Aducerea Oltchim pe linia de plutire este de departe una dintre cele mai importante din întregul mandat al secretarului de stat. „În 2014 Oltchim se ducea din ce în ce mai jos, am început să facem curăţenie, iar acum Oltchim realizează un profit de 2 milioane de euro după ce în momentul preluării pierderile erau de 9 milioane de euro pe lună”, a mai declarat Popa.
Perspective ale Moldovei
Pentru ca dezvoltarea Iaşului şi a întregii Regiuni de Nord-Est să devină o realitate cât mai palpabilă este nevoie în primul rând de comunicare directă cu autorităţile centrale şi de o infrastructură adecvată care să lege Iaşiul de celelalte regiuni. „Judeţul Iaşi este lipsit în acest moment de reprezentanţi în Guvern. Suntem lipsiţi de comunicare directă cu Bucureştiul, iar doleanţele moldovenilor ajung mai greu la urechile aleşilor. Sperăm că pe viitor Iaşiul va avea reprezentaţi în Guvern care vor face ca dorinţele noastre să fie auzite”, a spus Paul Butnariu, preşedinte al Camerei de Comerţ Iaşi.
Fostul secretar de stat a ţinut să menţioneze şi care ar trebui să fie obiectivele esenţiale ce trebuie îndeplinite pentru ca regiunea noastră să concureze cu cele din vestul ţării. „Obiective prioritare care trebuie avute în vedere în perioada următoare ar fi susţinerea dezvoltării de parcuri industriale, de hub-uri energetice şi de clustere”, a declarat Maricel Popa. S-au oferit de asemenea şi soluţii pentru situaţia existentă la Fortus. „Dacă ar exista un management cu adevărat performant, Fortus ar putea fi relansat atât ca entitate economică, dar şi ca parc industrial cu facilităţile aferente, având capacitatea de a genera 2.000- 3.000 de noi locuri de muncă în cadrul unor investiţii străine”, a mai spus Maricel Popa. Totodată, Popa a anunţat deschiderea unui parc industrial în această primăvară, în zona limitrofă a Municipiului Iaşi. Fostul secretar de stat a fost rezervat în a-şi prezenta planurile de viitor, neprecizând dacă se întoarce în mediul privat sau dacă va intra în una din cursele electorale ale acestui an.
Georgiana BĂNUC
Maricel Popa şi-a prezentat raportul celor trei ani de la Ministerul Economiei la Camera de Comerţ Iaşi alături de şeful instituţiei, Paul Butnariu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau