Portretul şomerului ieşean
Dimensiune font:
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi a făcut public raportul de activitate aferent anului trecut * potrivit documentului, numărul şomerilor neindemnizaţi este tot mai mare * pe de altă parte, dacă numărul celor cu studii superioare s-a diminuat, cel al tinerilor fără job este în creştere * anul trecut, cei mai mulţi ieşeni au reuşit să obţină un loc de muncă în domeniul serviciilor.
Conform datelor prezentate în raportul de activitate al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Iaşi pe 2014, numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut semnificativ anul trecut în comparaţie cu cei indemnizaţi. „Definitoriu pentru anul 2014 este faptul că, ponderea şomerilor neindemnizaţi a fost net superioară celor indemnizaţi, respectiv 80% comparativ cu 20% raportat la numărul total de şomeri“, se arată în raport. Astfel, dacă la începutul anului trecut 12.049 de ieşeni fără un loc de muncă nu primeau o indemnizaţie de şomaj, numărul acestora a scăzut simţitor până la finalul anului, ajungând la 11.353. Apogeul a fost atins în luna mai, când numărul acestora a depăşit 13.000 de persoane.
De asemenea, cei mai mulţi ieşeni au beneficiat de indemnizaţii de şomaj în luna ianuarie a anului 2014, respectiv 4.218 persoane. Pe parcursul anului, numărul a acestora a variat, perioada cu cele mai puţine indemnizaţii acordate fiind în luna iulie, respectiv 2.256.
Număr diminuat de şomeri cu studii superioare
Din punctul de vedere al nivelului de educaţie, în anul 2014, cei mai mulţi şomeri au fost absolvenţi de studii primare sau medii, numărul celor cu studii superioare fiind tot mai redus. „Ponderea cea mai ridicată a şomerilor se regăseşte în segmentul persoanelor care au absolvit până la 8 clase sau şcoala profesională inclusiv. Se observă că aproximativ 80% din numărul total de şomeri au absolvit până la şcoala profesională şi doar 5,25 % au studii superioare“, se arată în document. Dacă la începutul anului trecut, numărul de şomeri cu studii superioare a ajuns la 1.029, la finalul anului, doar 714 persoane cu astfel de studii erau în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, ponderea şomajului la nivelul Iaşului a fost mai ridicată în rândul populaţiei din mediul rural, respectiv peste 75% din totalul şomerilor, aceştia fiind fără studii sau cu studii incomplete şi vârsta peste 50 ani.
Creştere accentuată a şomajului în rândul tinerilor
Potrivit datelor furnizate în raport, numărul tinerilor care caută să se angajeze, dar şi al persoanelor cu vârste de peste 50 de ani este îngrijorător de ridicat. Astfel, în decembrie 2014, peste 3.200 de tineri ieşeni erau în căutarea unui loc de muncă stabil, dintre care 2.417 cu vârsta peste 25 de ani şi 856 cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani. Cu toate astea, în luna septembrie s-a înregistrat cel mai mare număr de şomeri din rândul tinerilor cu vârsta de peste 25 de ani, respectiv peste 2.700 de persoane. Totodată, la finalul anului trecut, numărul şomerilor cu vârste de peste 50 de ani a ajuns la 4.196.
Serviciile, domeniul de top în preferinţele şomerilor
În anul 2014, la nivelul judeţului Iaşi, au fost puse la dispoziţie peste 15.300 de locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind disponibile în domeniul serviciilor, cu un procent de 36%. Astfel, cei mai mulţi şomeri ieşeni au reuşit să se angajeze în acest domeniu, dintre cele 5.475 de posturi, fiind ocupate peste 4.700. Totodată, cele mai puţine locuri de muncă au fost puse la dispoziţie de angajatorii din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale (2%), dar şi din cel agricol (3%), reuşind să obţină posturi un număr redus de ieşeni, aproximativ 1.000. Mai mult, pe locul doi în topul ocupării posturilor puse la dispoziţie în anul 2014 se află cele din alte domenii, peste 2.000 de şomeri ieşeni reuşind să fie angajaţi. De asemenea, aproximativ 4.000 de persoane au ales să lucreze în industrie şi în construcţii. Conform raportului de activitate, locurile de muncă vacante comunicate de către angajatori au fost ocupate în proporţie de 80%. „Obiectivul general al Programului pentru ocuparea forţei de muncă în anul 2014, a fost încadrarea în muncă a cel puţin 11.600 de persoane la nivelul judeţului Iaşi. Urmare a implementării pachetului de servicii de ocupare au fost încadrate 12.259 persoane, ceea ce reprezintă 105,68% faţă de cât s-a programat“, se arată în document. Printre serviciile puse la dispoziţie şomerilor sunt cele de informare şi consiliere profesională, cele de mediere şi formare profesională.
În anul 2014 rata şomajului înregistrat în Iaşi a urmat un trend descendent, de la 5,40%, la începutul anului, până la 4,84% în decembrie. Andra PETRARIU
14.612
Atâţia şomeri erau înregistraţi în evidenţa AJOFM Iaşi, la sfârşitul lunii decembrie 2014.
Prin intermediul reţelei EURES, au fost primite şi promovate în anul 2014 peste 2.900 locuri de muncă vacante. La AJOFM Iaşi, 205 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în state europene s-au adresat consilierului EURES pentru găsirea unui loc de muncă în diverse state europene. Cele mai solicitate ţări au fost Spania, Danemarca, Germania şi Norvegia, printre domeniile de interes numărându-se agricultura, construcţiile, industria prelucrătoare şi industria hotelieră.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau