Prăpastie între generaţii pe piaţa forţei de muncă
Dimensiune font:
Calităţile şi provocările pe care le ridică angajaţii care fac parte din generaţia Y au fost analizate, la Iaşi, de unul din managerii de top * Ilinca Păun, managing director la Colliers International, a discutat în cadrul Power L@unch despre legăturile între industria IT&C, generaţia Y, spaţiile de birou şi educaţia continuă
Zeci de antreprenori ieşeni, dar şi studenţi şi profesori au luat parte la Power L@unch, un eveniment bianual destinat liderilor de opinie din industria regională de IT&C şi din mediul universitar. La ediţia organizată săptămâna trecută de firma de consultanţă Extind Management speaker a fost Ilinca Păun, managing director la Colliers International.
Radiografia industriei de IT&C din Moldova
„În lumea de business, dacă nu inovezi astăzi, mori“, le-a transmis Ilinca Păun, oamenilor de afaceri ieşeni prezenţi la întâlnire. Aceasta a prezentat schimbările realizate de compania sa mai ales la nivelul identificării nevoilor angajaţilor şi cum poate spaţiul de lucru al acestora să determine o creştere a productivităţii. „În acest moment, pe piaţa forţei de muncă din IT şi a serviciilor conexe, 70% din forţa de muncă aparţine generaţiei Y, cei născuţi între 1980- 1994, oameni care se comportă diferit faţă de cei din generaţia X, care acum au între 35 şi 50 de ani. De aceea, trebuie să ştii cum să abordezi fiecare tip de angajat în parte“, a punctat managing directorul Colliers International România, firmă care oferă servicii de consultanţă pe piaţa de real estate.
Cele mai puternice firme din judeţ
Una din diferenţele majore între cele două tipuri de angajaţi este cea legată de modul în care se raportează la muncă. „Generaţia X resimte nevoia de a munci aproape până la epuizare şi apoi de a alterna perioadele de activitate cu cele de timp liber, este generaţia care inventat work life balance. Generaţia Y vede în muncă noi modalităţi de a învăţa, de a acumula cunoştinţe, de aceea nu face o diferenţiere atât de puternică între tipul liber şi cel petrecut muncind“, a detaliat specialistul.
Spaţii de birouri flexibile
În acest context, cerinţele privind spaţiul de lucru sunt diferite: „generaţia Y are nevoie de spaţiu de lucru flexibil, distractiv, conectat la cele mai noi tehnologii. Oamenii din această generaţia nu sunt atât de legaţi de biroul lor fizic, ci rezonează cu starea pe care ţi-o transmite întregul spaţiu. În acelaşi timp, unui angajat din generaţia X dacă îi iei biroul e ca şi cum i-ai lua întreaga viaţă profesională. Biroul propriu pentru generaţia X este legat de status“.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
Acesta a vorbit şi despre dotările spaţiilor de birouri din care nu trebuie să lipsească pe lângă open-space-ul unde sunt birourile, zona de luat masa, dar şi o zone mai retrase pentru lucru în echipe, în carte poţi evita zgomotul produs de cei de la birouri. Totodată, mobilierul trebuie să fie cât mai mobil pentru a putea fi mutat cu uşurinţă în funcţie de preferinţele angajaţilor. „Spaţiul de lucru amenajat creativ şi inovativ poate fi o modalitate de a atrage şi a menţine angajaţii într-o companie. Cei din generaţia Y sunt foarte atenţi la ce facilităţi le oferă locul în care muncesc“, a transmis Ilinca Păun. Aceasta a mai afirmat că, pe viitor, suprafeţele de spaţii de birouri ar putea să scadă, deoarece tot mai mulţi oameni vor alterna munca de acasă sau din alte locuri cu acces la internet cu cea dintr-o clădire amenajată special.
În prezent, în Iaşi există în jur de142.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri şi alţi 10.000 de metri pătraţi în curs de amenajare, potrivit Studiului ITC 2030 Nord-Est. În domeniul IT&C din Iaşi lucrează în jur de 5.200 de angajaţi, în timp ce numărul companiilor din acest sector ajunge la aproape 700. Preţul chiriei variază între 13 şi 15 $/ metru pătrat. Numărul angajaţilor din domeniul tehnologiei informaţiei şi cercetării din cele mai importante oraşe ale Moldovei ar putea ajunge la 33.000 până în 2030.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau