Pregătiri pentru o nouă revoluţie industrială
Dimensiune font:
Unii dintre cei mai importanţi jucători din industria IT&C au discutat în cadrul Business Days despre viitorul acestui domeniu vast şi impactul asupra societăţii româneşti * soluţia pentru a fi în cărţi la transformările economice şi sociale din următoarele două decenii este investiţia în educaţie prin înfiinţarea unor huburi educaţionale private în care tinerii să înveţe despre bioinfomatică, fabricaţiile aditive, robotică sau inteligenţă artificială
Una dintre sesiunile speciale organizate, ieri, la Business Days Bucureşti, a vizat o temă de un real interes- „Viitorul industriei IT&C şi impactul asupra societăţii“. Prezentarea susţinută de profesorul Varujan Pambuccian a subliniat transformările prin care lumea a început să le resimtă la debutul celei de-a treia revoluţie industrială, cea în care forţa de muncă umană va fi preluată de roboţi. „În următorii 10-15 ani vom trece prin cele mai mari transformări economice şi sociale, care vor determina existenţa în cea de a treia revoluţie industrială“, a subliniat deputatul.
Cine lucrează în Ministerul Viitorului?
Specialistul a vorbit şi despre domeniile în care industria IT&C este foarte prezentă şi care vor avea un impact major pe piaţa muncii, respectiv bioinformatica, fabricaţia aditivă, robotica şi inteligenţa artificială. „Domeniul fabricaţiei aditive a luat un avânt foarte mare, deja există motoare cu reacţie realizate de roboţi 3D, iar în Asia sunt ansambluri de câte 10 case, realizate în 24 de ore, fără prezenţă umană. Amazon foloseşte roboţi pentru expedierea de colete. Agricultura este un domeniu care a folosit de la început cele mai noi tehnologii, iar în America un fermier poate coordona o flotă de tractoare, care nu este condusă de oameni şi care intervine în teren 24 din 24. Noi trebuie să fim cu ochii pe lideri, dacă vrem să nu pierdem această cursă“, a spus Varujan Pambuccian.
Acesta a subliniat faptul că tehnologizarea va determina o scădere a numărului de oameni folosiţi pe piaţa muncii. „Niciun loc de muncă nu va rămâne neinfluenţat de tehnologie. Munca va deveni mai competitivă pentru oameni, dar eu nu cred că aceste maşini ne vor lua locul total. Problema cea mai mare este cum ne adaptăm la noua lume“, a afirmat Varujan Pambuccian. Deja în Europa marile corporaţii au deschis fabrici în care nu muncesc oameni: „fabricile se întorc în zona Euro-Atlantică, dar se întorc fără a forţă de muncă umană“. „Şi la nivel bancar vor exista transformări majore. Băncile nu au altă şansă decât să se digitalizeze“, a spus şi Marian Popa, director Deutsche Bank Global Technology Center România.
Provocarea noii revoluţii industriale este gestionarea „clasei oamenilor inutili“. „Rolul unui stat normal este ca în următorii 10 ani să nu aibă o clasă a oamenilor inutili ca vector social major, pentru că dacă va apărea această clasă vor exista probleme sociale majore“, a mai punctat profesorul Varujan Pambuccian.
Soluţiile propuse la Business Days
Rezolvarea propusă de Varujan Pambuccian pentru adaptarea la noile transformări ale lumii ţine de educaţie. „Educaţia de stat, cea de acum, nu are nicio şansă, pentru că se bazează pe ideile preconcepute ale profesorilor, părinţilor şi elevilor, idei ce au la bază principiile primei revoluţii industriale. Viitorul nu este al curriculei generale şi al inspectoratelor şcolare, instituţii foarte rigide. Învăţarea este un proces social, de aceea cred că e nevoie de huburi de învăţare, înfiinţate paralel faţă de sistemul de stat. În aceste spaţii, tinerii, şi aici mă refer de la elevi de clasa a V-a, să fie îndrumaţi să creeze în cele patru tehnologii despre care am vorbit mai devreme“, a detaliat Varujan Pambuccian. Acesta a spus că este nevoie de o legislaţie care să susţină mediul privat să investească în aceste huburi. Mai mult, accesul în aceste structuri ar trebui asigurat gratuit pentru cât mai mulţi tineri, chiar şi prin lecţii online, iar testele de intrare să fie axate pe creativitate şi simţ artistic, nu doar pe cunoştinţe din ştiinţele reale.
„Oricărui copil ar trebui să i se spună cât mai des că dacă vrei să realizezi ceva în viaţă, trebuie să-ţi propui lucruri mari. Dacă îţi propui mic, rămâi mic“, a afirmat profesorul Varujan Pambuccian. Prezent ca speaker la aceeaşi masă, omul de afaceri Dan Maşca a susţinut ideea huburilor educaţionale, dar nu ca un sistem paralel. „Am un băiat de 16 ani, care este sârguincios, iar până la 10 seară el face teme şi nu-i mai rămâne timp nici de făcut sport. Nu văd în programul unui elev de acum timp pentru a merge la un astfel de hub. Ar trebui modificată legislaţia pentru a nu-i obliga pe elevi să înveţe în două locuri, ci acolo unde îşi doresc“, a spus Dan Maşca, CEO Reea.
„Dacă A Treia Revoluție Industrială, cea în care ne aflăm acum, fabricația este din ce în ce mai mult dominată de roboții industriali și de tehnologiile de fabricație aditivă iar serviciile sunt dominate de inteligența artificială, A Patra Revoluție Industrială are în centrul ei:
• entități productive configurabile și adresabile ca elemente IoT
• fabricație distribuită în entități mici capabile să producă mai multe tipuri de produse
• inteligență artificială cognitivă, adică inteligență artificială capabilă să învețe din interacțiunile cu mediul ambiant (fizic și/sau virtual) și să ia decizii bazate pe experiența dobândită astfel“- Varujan Pambuccian
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau