Pregătiri pentru deschiderea Centrului de Economie Montană
Dimensiune font:
Responsabilul ştiinţific al centrului susţine că lucrările sunt în grafic * Vatra Dornei va face parte dintr-o reţea naţională de cercetare * proiectul este derulat cu fonduri europene
Importantul obiectiv de cercetare al Academiei Române, Centrul de Economie Monetară de la Vatra Dornei, va fi inaugurat pe 21 octombrie. „Totul este în grafic! Partea construită, care va fi terminată, practic, până la sfârşitul lunii august. A început să arate frumos deja“, a declarat prof. dr. Radu Rey, responsabil ştiinţific Cercetare - Dezvoltare în cadrul echipei de management.
El spune că echipa de realizare a proiectului a încercat să conceapă acest obiectiv astfel încât să se treacă dincolo de cercetarea fundamentală, specific academică. „De cinci ani avem un grup de cercetători care s-au selectat în decursul anilor şi care au participat cu lucrări ştiinţifice la manifestări specifice“, a explicat cercetătorul, menţionând că anul acesta, în septembrie, va fi organizată la Vatra Dornei cea de-a patra Conferinţă ştiinţifică a Centrului de Economie Montană, eveniment al Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) „Costin C. Kiriţescu“.
Sistem fotovoltaic la Universitatea Tehnică FOTO
Personalul CE-MONT va fi format din două categorii, una cu prezenţă permanentă la Vatra Dornei şi una formată din cercetători consacraţi care vor coordona o serie de proiecte de cercetare. „Şi aici mă bazez mai ales pe o echipă de tineri, care se vor forma. Aceştia vor avea normă întreagă, dar avem şi o categorie cu jumătate de normă, pentru că e foarte greu de conceput că poţi să aduci personalităţi de valoare pe care ţi le doreşti a se muta cu familia, când unii dintre ei sunt la vârste înaintate. şi atunci există varianta ca aceştia să aibă teme de cercetare, inclusiv pe proiecte europene, bazate pe cercetarea montanologică“, a spus prof. dr. Radu Rey. El a menţionat că la Vatra Dornei există şi aproximativ 10 cadre universitare, unele „mult exersate în zona montană“, care vor fi alături de echipa CE-MONT.
„Am mers pe o variantă, sugerată de la nivel european, de a crea o reţea naţională de cercetare montanologică, implicând, prin acorduri de parteneriate deja încheiate, universităţi care au în aria lor de incidenţă şi zone montane. Pentru că n-am putea, orice am face, Carpaţii sunt foarte mari, nu pot fi acoperiţi cu o grupă de 20 de cercetători care ar fi prinşi în schema de la Vatra Dornei“, a adăugat Rey. Această reţea se va materializa în teme de licenţă, pentru masterate sau doctorate, ca şi în deschiderea unei şcoli post-doctorale.
CE-MONT a fost creat prin Decizia Academiei Române din 17 decembrie 2008, în cadrul Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“ al Academiei. Centrul reprezintă o structură de cercetare ştiinţifică nouă, îndelung aşteptată în România, care nu a putut fi creată până în 1989 datorită politicii ostile faţă de proprietatea privată din zonele montane, necooperativizate. Centrul va fi structurat cu laboratoare pe domenii de specialitate, cu accent pe spaţiul rural, economia agroalimentară şi agroturistică, echilibrul agro-forestier, externalităţile pozitive, inclusiv aspectele socio-psihologice, etnografice şi de geografie economică.
La Vatra Dornei, infrastructura centrului este realizată cu fonduri europene în proporţie de 83%, diferenţa fiind asigurată de Guvernul României. Proiectul are o valoare totală de circa 7 milioane euro, sumă cu care va fi asigurată baza materială şi infrastructura ştiinţifică necesare centrului în care vor lucra 30 de cercetători ştiinţifici.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau