Pregătiri pentru noi studii la o fâşie din Autostrada Ungheni - Târgu Mureş
Dimensiune font:
În prima zi de campanie pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, Ministerul Transporturilor a anunţat pregătirea unei noi licitaţii la documentaţiile tehnice pentru un tronson din ruta ce va lega Moldova de vestul ţării * primele studii vizează studiile la tronsonul Ungheni- Iaşi- Târgu Neamţ, ce va avea o lungime de 134 de kilometri
Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au iniţiat procedura de achiziţia publică pentru revizuirea studiului de fezabilitate şi elaborarea proiectului tehnic pentru autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni (134 km), care va lega România de Republica Moldova. Documentaţia de atribuire a fost transmisă la ANAP, care are un termen de 10 zile lucrătoare pentru verificarea acesteia, arată un comunicat al ministerului.
Joaca de-a prioritatea cu autostrăzile Moldovei
Potrivit Master Planului General de Transport, costurile realizării acestui tronson sunt estimate la 1,1 miliarde euro, acesta făcând parte din autostrada A8. „Mă bucur că deja am reuşit să iniţiem demersurile pentru mult aşteptata autostradă ce leagă Moldova de celelalte regiuni ale României şi România de Republica Moldova. Acesta este primul pas, dar, cred eu, şi cel mai important, pentru a consolida infrastructura de transport şi în zona Moldovei, ceea ce va determina dezvoltarea socio-economică a regiunii şi legătura cu regiunile istorice ale ţării: Moldova, Ardealul şi Ţara Românească. La împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, vom avea multiple motive de sărbătoare, inclusiv interconectarea tuturor zonelor ţării noastre prin infrastructura de transport“, a declarat Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe.
Recomandare pentru antreprenorii ieşeni: „Folosiţi autostrada virtuală“
Din acelaşi proiect mai face parte şi tronsonul Ditrău - Târgu Neamţ pentru care se prefigurează ca licitaţia pentru proiectul tehnic, studiul de fezabilitate şi acordul de construire să fie lansată până la 15 noiembrie, iar în cazul tronsonului Ditrău - Târgu Mureş, contractul de revizuire a studiului de fezabilitate a fost deblocat, a anunţat ministrul Transporturilor şi va fi supus procedurii de achiziţie publică până la sfârşitul lunii noiembrie 2016.
MOLDOVA, invizibilă pe harta interactivă a marilor proiecte
„Ştiu că tema studiilor de fezabilitate este mult discutată, dar sunt câteva lucruri pe care trebuie neapărat să le clarificăm. Ca să fie bine făcut, un Studiu de Fezabilitate are nevoie în proporţie de 80-90% de studii în teren, se fac sute de foraje, cercetări arheologice. Toate acestea se fac de către oameni bine pregătiţi. Un Studiu de Fezabilitate nu se face din birou. Un Studiu de Fezabilitate cercetează şi analizează, prospectează şi în final dă soluţii. Proiectul porneşte de la Studiul de Fezabilitate, în urma căruia rezultă fezabilitatea investiţiei”, a declarat Cătălin Homor, director general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Autostrada A8 Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni ar urma să aibă o lungime de circa 320 de kilometri.
Alte proiecte de anvergură
Potrivit Master Planului General de Transport, regiunea Moldovei va fi conectată cu Muntenia prin drumurile de mare viteză: Ploieşti – Buzău (65 km); Buzău – Focşani (81 km); Focşani – Bacău (109 km); Bacău – Paşcani (81 km).
Hora Unirii pe Autostrada FAZA(N)TĂ
Alte două proiecte care vor fi demarate pentru îmbunătăţirea infrastructurii în zonă sunt şi varianta ocolitoare a Municipiului Bârlad şi varianta ocolitoare a Municipiului Suceava. Toate aceste proiecte vor fi licitate pentru studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi autorizaţie de construcţie astfel încât proiectantul să aleagă o soluţie cât mai bună fără să ţină cont de eventualele constrângeri, precum adoptarea unor soluţii tehnice ieftine, din partea antreprenorului.
4 miliarde de euro
Atât costă, potrivit estimărilor din masterplan, construirea celor 320 de kilometri de autostradă dintre Moldova şi Transilvania.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau