Preşedintele SIVECO, reţinut pentru evaziune
Dimensiune font:
Irina Socol a fost reţinută în cadrul unui dosar de evaziune fiscală, în urma unor percheziţii efectuate la începutul acestei săptămâni. Compania acesteia ar fi prejudiciat statul cu peste 3 milioane de euro prin achiziţii de servicii de la firme „fantomă”.
Preşedintele şi unul dintre acţionarii companiei SIVECO România, Irina Socol, a fost reţinută în cursul dimineţii de ieri în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, în care chiar cu o zi în urmă au fost făcute percheziţii. Antreprenorul, pe numele căruia fusese emis mandat de aducere, a fost reţinut, marţi dimineaţă, după ce a fost audiat timp de mai multe ore, conform Mediafax. Procurorii au emis o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele Irinei Socol, dar şi pe numele unei alte persoane vizate în acest dosar, acestea urmând să fie duse la instanţă cu propunerea de arestare preventivă.
Audierile de luni, 8 septembrie, la care au fost luate declaraţii şi unor martori, au fost făcute după ce poliţiştii şi procurorii au percheziţionat sediile mai multor firme, printre care şi cel al societăţii SIVECO, în cadrul unor cercetări pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Române, percheziţiile au fost făcute la şapte adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecţilor şi sediile unor societăţi comerciale. De la sediile firmelor unde s-au făcut percheziţii, anchetatorii au ridicat calculatoare şi bibliorafturi cu documentaţie, iar apoi au verificat actele ridicate, pentru documentarea acuzaţiilor. „În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Din cercetări a reieşit că în contabilitatea companiei ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, SIVECO ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme „fantomă”. În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe astfel de societăţi, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.
Cine este Irina Socol?
Irina Socol este unul dintre cei mai importanţi şi mai influenţi oameni din industria IT locală. Aceasta şi-a început activitatea în cadrul unui institut, în perioada de dinainte de Revoluţie, unde se ocupa de calculatoare şi informatică. Imediat după 1989, o bună parte din cei care au lucrat acolo au intrat în această industrie, înfiinţându-şi propriile firme, unele dintre ele ajungând celebre, precum Computerland, controlată de Nicolae Badea, sau SIVECO. Irina Socol şi soţul ei, Alexandru Rădăşanu, alături de alţi parteneri au înfiinţat SIVECO în anul 1992, iniţial executând lucrări pentru o companie franceză. De-a lungul anilor, SIVECO a trecut de la outsourcing la crearea propriilor programe informatice şi softuri. SIVECO a ajuns unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii IT de pe piaţa locală, câştigând contracte scoase la licitaţie de stat prin diferite instituţii guvernamentale.
Unul dintre cele mai cunoscute contracte din IT a fost cel pentru Casa de Asigurări de Sănătate, care a depăşit 100 de milioane de euro. În acest contract, SIVECO a lucrat alături de HP şi Oracle, nume mari din industria IT mondială. De asemenea, SIVECO a furnizat programe pentru sistemul naţional de învăţământ.
Planuri de 100 de milioane de euro
În 2013, Siveco a avut afaceri de 65 de milioane de euro, iar planul pentru următorii ani era să ajungă la 100 de milioane de euro. „Anul 2013 a fost identic cu 2012. A fost un an OK şi din punctul de vedere al cifrei de afaceri - cu o creştere probabil de 1-2%. Anul acesta vrem să creştem cu 10%. Dar în anul 2014 vorbim de o creştere de 10-15% şi suntem optimişti că o vom obţine. O cifră de 65 de milioane de euro pe care am avut-o în 2012 şi 2013 nu este o valoare mică. 65 milioane de euro pentru o firmă de soft este o valoare mare, iar anul acesta sperăm să depăşim 70 de milioane de euro. În ceea ce priveşte veniturile de pe pieţe internaţionale, acestea au avut o pondere de circa 30% în venituri anul trecut. Scopul nostru este ca pe internaţional să ajungem la 50% din cifra de afaceri”, declara Irina Socol pentru Mediafax la începutul anului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau